tiistai kesäkuu 28. 2022

Buddhalaisuuden saloissa

Peter Lieberson: Songs of Love and Sorrow, The Six Realms. Gerald Finley, bassobaritoni, Anssi Karttunen, sello, Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu, kapellimestari. Ondine ODE 1356-2

 

Peter Liebersonin (1946–2011) sävellykset ovat jääneet Suomessa yllättävän varjoon. RSO avaa kahdella teoksella säveltäjän maailmaa: The Six Realms liittyy Liebersonin elämänkatsomukseen, kuvaten buddhalaisia jälleensyntymän tasoja, joiden läpi sellosolisti (mainio Anssi Karttunen) vaeltaa, Maailmansuru-avauksesta ensin intensiiviseen helvettiin ja sieltä nälkäisten aaveiden, eläinten, ihmisten ja jumalten maailmoihin. Vaikka konserton harmoninen kieli on vakaan modernia, paistaa sen kerronnallinen selkeys läpi dynamiikan, sointivärien ja melodian keinoin. Yksityiskohdiltaan runsaat osat vaihtuvat yllättävän nopeasti; niitä tekisi mieli kuulostella pidempään, mutta eikö maailmalliseen takertuminen estäkin pääsyn nirvanaan?

Pablo Nerudan runoihin tehty Songs of Love and Sorrow syntyi Liebersonin vaimon kuoltua syöpään. Jo alun sellomotiivi maalaa vahvan mollitunnelman, ja sävelkieli on selkeästi Six Realmsia tonaalisempi ja romanttisempi, anteeksipyytelemättömän tunteellinen. Kaipauksen ja erotiikan metaforilla ladattujen tekstien sovitus tuo paikoin mieleen Bartókin, toinen osa on harmonialtaan kuin Debussyn ja Ellingtonin jälkikasvua. Neljännen laulun sävelkieli on paikoin jopa musikaalinomainen, mutta viidennen häilyvänsumuiset jäähyväiset lumoavat. Gerald Finleyn vakaa tulkinta on paikoin hieman tasapaksu; koskettavuus kaipaisi intensiteettiä joka säkeeseen.

Santeri Kaipiainen

orkesterit ja konsertot