maanantai elokuu 8. 2022

Nielsen kiskaistiin New Yorkissa loppuun asti

Carl Nielsen: Viulukonsertto, Huilukonsertto, Klarinettikonsertto. Nikolai Znaider, viulu, Robert Langevill, huilu, Anthony McGill, klarinetti, New Yorkin filharmonikot, johtajana Alan Gilbert. Dacapo 6.220556.

Alan Gilbert viimeistelee Nielsenin sinfonioiden syklinsä tallentamalla konserteissa säveltäjän viulu-, huilu- ja klarinettikonsertot, joita ilman kuva juhlavuottaan viettävästä Nielsenistä jäisi vaillinaiseksi. Kreislerin Guarneri-viululla soittava Nikolai Znaider on syntyjään tanskalainen ja viulukonserton esityksessä sen kuulee joka tahdilla. Znaiderin tulkinta on yksi iskevimpiä, minkä olen teoksesta kuullut, ylivertaisen virtuoosinen, mutta samalla väkevästi kiinni Nielsenin persoonallisessa sävelkielessä.

Ääriosissa hänen temponsa ja railakas luonnehdintansa hakevat vertaistaan Nielsenin vävyn Emil Télmanyin pioneerilevytyksestä (1947). Hitaaseen osaan hän tuo perustellusti enemmän painoa. New Yorkin filharmonikoiden äänenjohtajat levyttivät Nielsenin huilu- ja klarinettikonsertot 1960-luvulla Bernsteinin kanssa, eikä Robert Langevill yllä samanlaiseen lyyriseen kauneuteen kuin Julius Baker tuolloin. Orkesteri soittaa nykyisin siistimmin, mutta ei Anthony McGillkään saa klarinettikonserttoon samanlaista paloa kuin kollegansa Stanley Drucker viitisenkymmentä vuotta sitten.

Antti Häyrynen

orkesterit ja konsertot