sunnuntai joulukuu 4. 2022

Energistä Saint-Saënsia

Camille Saint-Saëns: Sinfoniat A-duuri, nro 1-2. Liègen Kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, johtajana Jean-Jacques Kantorow. BIS 2460

 

Camille Saint-Saëns sävelsi romantiikan aikakaudella, mutta hänen sydämensä sykki klassismille. Sinfonioista tunnetuin on urkusoololla höystetty kolmas (1886), mutta Jean-Jacques Kantorowin levyttämät kolme varhaista sinfoniaa (1850-59) kaihtavat monumentaalisuutta ja yhdistelevät selkeitä rakenteita gallialaiseen eleganssiin. Tuo eleganssi rajaa tunneilmaisua, mutta ei kekseliäisyyttä, joka kukkii erityisesti kirmaavissa scherzoissa. Ranskassa ei sinfoniaa 1800-luvun jälkipuolella juuri harrastettu, joten kuuluvimmat vaikutteet tulevat Schumannilta ja Mendelssohnilta.

Hyväntuulisen ja taidokkaasti orkestroidun musiikin alkuperästä ei silti ole epäselvyyttä, ja Belgian Liègen Kuninkaallinen filharmonia vaalii sitä energisillä ja virtuoosisilla tulkinnoillaan. Kolmas sinfonia on levytetty kymmeniä kertoja, mutta kokonaislevytyksiä Saint-Saënsin sinfonioista on vähän – lähinnä Malmössä Naxosille levytetty sekä Jean Martinonin klassiseksi luonnehdittava ranskalaislevytys (Emi). Bis tekee terävämpää jälkeä. Kantorow herättää kolme varhaista sinfoniaa henkiin kaikessa melodisessa tuoreudessaan ja soittimellisessa nasevuudessaan. Hän ei erehdy antamaan teoksille ylimääräistä painoa, vaan puhaltaa tulkintoihinsa haydnmaista valppautta, joka povaa hyvää myös lopuille sinfonioille – jos ne levylle päätyvät.

Antti Häyrynen

orkesterit ja konsertot