tiistai kesäkuu 28. 2022

Erkki-Sven Tüür

Erkki-Sven Tüür: Sinfonia nro 9 (”Mythos”), Tormiloits (Myrskyloitsu), Sow the Wind… Paavo Järvi, kapellimestari, Viron festivaaliorkesteri. Alpha Classics.

 

E

rkki-Sven Tüürin (s. 1959) teokset soivat Suomessa yllättävän vähän siihen nähden, kuinka hyvä säveltäjä on kyseessä: hänen orkestraalisesti rikas ja dramaattinen sävelkielensä on helppoa vastaanottaa, muttei silti lainkaan mielistelevää.

Yhdeksännen sinfoniansa Tüür sävelsi Viron tasavallan satavuotisjuhlia varten, ja sen lisänimi viittaa säveltäjän mukaan suomensukuisten kansojen myytteihin. Vaikka Tüür kiistää yksiosaisen sinfonian olevan ohjelmallinen, ovat pitkät sävelet elokuvallisesti kuultavissa ”alkumeren aaltoina”, joiden kanssa toistuu vuoropuhelussa kaiun tavoin kaanonissa nouseva rytmikäs motiivi. Tormiloits on sävelletty alkusoitto- ja encoretarkoituksiin, johon siitä löytyy sopivaa rytmistä vetävyyttä. Yhteiskuntien ajattelemattomuuden ”satoa” voivotteleva Sow the Wind… käyttää paljon samaa työkalupakkia kuin sinfoniakin, ja teokset ovat siksi hieman raskaita kuunnella yhdeltä istumalta.

Viron festivaaliorkesterin levytys Paavo Järven johdolla on tehty konserttitaltiointeina, mikä ei aivan tällä kertaa toimi: yleisöhälyn lisäksi löytyy myös kohtia, joissa yhdenmukainen tarkkuus tai vire pettävät. Sinfonian rajumpiin kohtiin olisi toivonut Järveltä lisää kontrastia, ja Sow the Windissä rumpusetti jää puolestaan miksauksessa ponnettomaksi.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeliPjotr Tshaikovski ym.
Seuraava artikkeliAntonio Vivaldi

orkesterit ja konsertot