maanantai elokuu 8. 2022

Kalifornialaisilla on yhteinen ajatus

John Adams: Absolute jest, Grand pianola music. San Fransisco Symphony, joht. Michael Tilson Thomas ja John Adams. SFS 63.

 

John Adamsin Absolute jest on tilausteos San Fransiscon sinfonikkojen 100-vuotisjuhliin 2012, ja se on säveltäjää rytmisesti svengaavimmillaan. Teos perustuu Beethovenin eri teosten scherzoihin, jotka pyrähtelevät ohikiitävinä fragmentteina tai jättävät päälle kehäänsä kiertävän rytmiketjuna. Näkökulma Beethoveniin on humoristinen. Solistinen jousikvartetti yrittää maanisesti pysytellä alkuperäistekstuurissa, kun taas orkesteri viettelee muille maille.

Minimalismi-termi ei tule mieleen moniaineksisessa Alsolute jestissä, mutta 1982 syntyneessä Grand pianola musicissa sitä ei voi välttää. Pulputtava yksinkertaisuuden transsi, vähittäiset prosessit ja pointillistinen tyyli yhdistävät eri aineksia kuten amerikkalaisia marsseja ja gospelsävelmiä. Vaikka teokset ovat vastakohtaisia, ne ilmentävät samaa kalifornialaista, suoraa ja vilpitöntä elämäntyyliä. Orkesteri on musiikissa kotonaan.

Harri Kuusisaari

 

orkesterit ja konsertot