tiistai kesäkuu 28. 2022

Kalevi Aho

Kalevi Aho: Sieidi, konsertto soololyömäsoittimille ja orkesterille; Sinfonia nro 5. Colin Currie, lyömäsoittimet, Sinfonia Lahti, Dima Slobodeniouk, kapellimestari. BIS 2336

 

Kalevi Ahon (s. 1949) orkesteriteoksissa toisinaan toistuva arkaaisen ihmisyyden teema ilmenee myös lyömäsoitinkonsertossa Sieidi vuodelta 2011. Seitaa eli pyhää luontopaikkaa tarkoittava saamen sana laajenee Ahon hyppysissä universaalimmaksi, kun lyömäsoittaja Colin Currie lähtee liikkeelle afrikkalaisen djemberummun luota ja siirtyy seuraavaksi Lähi-idän darbukan pariin. Soolo-osuus käy läpi mm. marimban, ksylofonin, puublokit, tomit ja vibrafonin, johtaen tam-tamin kadenssiin, jonka jälkeen palataan päinvastaiseen suuntaan.

Orkesteri ympäröi tarkan taitavaa Currieta välillä tukien, välillä riepotellen; Sibeliustalon akustiikka tarjoaa loistavan ympäristön Dima Slobodenioukin johdolla kokoaan suuremmalta kuulostavalle Sinfonia Lahdelle.

Beethovenin ja Shostakovitshin viidensien jälkeläinen on myös Ahon viides sinfonia, joka konfliktin, aggression ja uhan täyteisessä valtavassa, kakofoniaksi kasvavassa polystylistisyydessään on ajankohtainen myös tässä maailmanajassa siinä missä lyömäsoitinkonserton globaali odysseiakin.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeliEthel Smyth
Seuraava artikkeliDieter Amman

orkesterit ja konsertot