tiistai kesäkuu 28. 2022

Lindbergin Accusedissa kiintoisinta on konsepti

Magnus Lindberg: Accused, Two Episodes. Anu Komsi, sopraano, Hannu Lintu, kapellimestari, Radion sinfoniaorkesteri. Ondine ODE 1345-2

 

 

Magnus Lindbergin lauluteokset ovat harvassa, ja siksikin lienevät tekstit tarkoin valittuja. Vuonna 2014 valmistunut Accused sopraanolle ja orkesterille sisältää kolme todellista kuulustelukohtausta eri kielillä ja eri aikakausilta. Äkäisesti alkava, mutta Anu Komsin laulun taustalla valoisaksi maisemaksi muuttuva ensiosa on neiti Théroigne de Méricourtin arvojensa julistus Ranskan vallankumouksen aikoihin. Siitä siirrytään jännitteisempään Stasin kuulusteluun 1970-luvun Itä-Saksaan, ja poukkoilevassa finaalissa Adrian Lamoa kuulustellaan vuonna 2013 Chelsea Manningin tietovuotojen tiimoilta. Komsi ei paljon taukoja saa laulaessaan sekä kuulustelijan että kuulusteltavan osuudet; vaativien linjojen ohella hän selviytyy hyvin myös roolinvaihdon psykologiasta. Konsepti ja toteutus on kiintoisa, muttei Lindbergin teosten joukossa nouse huippukastiin. RSO soittaa varmalla vakiolaadullaan.

Beethovenin 9. sinfonian konserttipariksi sävelletty Two Episodes on jonkinasteinen tussahdus Accusedin jälkeen. Vertailukohdat impressionismilla ja varhaisella modernilla höystettyyn uusromanttiseen ilmaisuun löytyvät sadan vuoden takaisista sävelrunoista, mutta 2000-luvun tuotokseksi Two Episodes ei oikein tarjoa mitään korvia höristyttävää.

orkesterit ja konsertot