sunnuntai marraskuu 27. 2022

Prokofjev

Sergei Prokofjev: Viulukonsertot 1-2, Ritarien tanssi, Grande Valse, Grand Marche. Lisa Batiashvili, viulu, Euroopan kamariorkesteri, johtajana Yannick Nézet-Seguin. Deutsche Grammophon 479 8529.

Prokofjevin kaksi viulukonserttoa ovat haaste, johon lähes jokainen merkittävä viulutaiteilija nykyään vuorollaan tarttuu. Lisa Batiashvilin kohdalla odotukset ovat taustan, ohjelmiston ja temperamentin vuoksi erityisen korkealla, eikä lopputulos petä. Ensimmäisen konserton avausosa soi lumoavana – Andantino-ohje naulan kantaan tulkittuna – keväinen runohenki valjastettuna herkimmilleen. Scherzo on vastaavasti itsepintaisen rytminen ja kuumeisesti sahaava, mutta Batiashvilin groteskitkaan vedot eivät lipeä tehostemaisuuteen. Finaali tuntuu enemmän leijailevan kuin liitävän, mutta Batiashvili saa laulavaan pääteemaan kohottavaa hartautta.

Toinen viulukonsertto on sävelletty tummemmin värein, mutta Batiashvili poimii siitäkin sekä demonisen poltteen että lyyriset kukinnot. Yannick Nézet-Seguinin johtama Euroopan kamariorkesteri jakaa solistinsa näkemykset persoonallisissa puhallinsooloissaan ja hivelevissä kosketuksissaan. Hidas osa uppoutuu kokonaan neitomaiseen sulokkuuteen hidastuen arveluttavasti lopussa. Finaali on vastaavasti tulta ja tappuraa, vaikka huomaakin, että haaste on enemmän tekninen kuin musiikillinen. Levyä täydentävät viulistin isän, Tamas Batiashvilin, sovitukset Prokofjevin kolmesta balettikohtauksesta. Pieni miinus äänityksestä, joka ei tuo orkesteria mukaan aivan toivotulla tavalla.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

orkesterit ja konsertot