tiistai kesäkuu 28. 2022

Savall sähköistää Beethovenin

Ludwig van Beethoven: Sinfoniat nro 1-5. Le Concert des Nations, johtajana Jordi Savall. Alia Vox AVSA 9937 (3 cd).

 

Beethoven itse näyttää tervehtivän Alia Voxin levykannessa kuulijaa musiikillishistoriallisella viestillä: ”Révolution”. Koronaepidemia sotki Jordi Savallin kokonaislevytyksen, josta ennätettiin julkaista viisi ensimmäistä sinfoniaa. Keskeneräisenäkin kyseessä on juhlavuotta ryhdistävä, rikas ja elinvoimainen kokonaisuus, jossa Beethoven haastaa perinteen ja katsoo tulevaisuuteen. Le Concert des Nations -orkesteri on laajennettu ammattiopiskelijoilla yli 50:een soittajaan, joiden into ja energia on käsin kosketeltavaa.

Nämä ovat perioditulkintoja, joissa kovakapulaiset patarummut paukkuvat ja venttiilittömät vasket törähtelevät. Savall antaa Eroica-sinfonialle sotaisaa pauhua, mutta raivaa tilaa persoonallisesti muotoilluille yksityiskohdille. Puhallinsoolot ovat kautta linjan tavallista yksilöllisempiä. Säveltäjän vimmatun nopeat ja paljon kinatut metronomitempot pistävät esittäjiltä usein selän seinää vasten, mutta Savall antaa musiikin hengittää eikä kahlitse itseään vauhtikoneeseen. No, eipä ole tarkkuudestakaan tehty pakkopaitaa.

Kahta ensimmäistä sinfoniaa hallitsee huumori ja draama. Niistä erottuu kumouksellinen henki, joka ei tylsisty mukiloivaksi aggressiivisuudeksi. Eroica-sinfonia näyttäytyy monumentaalisena draamana, jossa hidas osa on syventynyt kouraisevaksi muistokirjoitukseksi, mutta ratkaisu tulee valloittavasti eritellyssä finaalissa. Näiden tulkintojen voima on monitasoisuudessa, taidossa antaa merkitys jokaiselle väliäänelle, soitinnuksen yksityiskohdalle tai karakterin muutokselle.

Neljännessä sinfoniassa salaperäinen aavistelu kohtaa taiten suunnatun rytmienergian. Viides sinfonia ei juutu päätä seinään takovaan kohtalouskoon, vaan löytää sähäkän draaman kumppaniksi ylevän runollisuuden. Finaalissa purkautuu vastustamaton kumousenergia ja voitonriemu. Alia Voxin monikanavaäänitys on herkullinen ja levyjen dokumentaatio ylellinen. Neljää viimeistä sinfoniaa odottaa vesi kielellä.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliSuzukin laimea Bach
Seuraava artikkeliAsiallista kamarimusiikkia

orkesterit ja konsertot