keskiviikko helmikuu 1. 2023

Sunleif Rasmussen

Sunleif Rasmussen: FLOW, I, Sorrow and Joy Fantasy, Winter Echoes, Territorial Songs. Michala Petri, nokkahuilu, Esbjerg Ensemble, Tanskan kansallinen vokaaliyhtye (joht. Stephen Layton), Lapin kamariorkesteri (joht. Clemens Schuldt), Aalborgin sinfoniaorkesteri (joht. Henrik Vagn Christensen). OUR Recordings 6.220674

 

Nokkahuiluvirtuoosi Michala Petrin ja fäärisäveltäjä Sunleif Rasmussenin yhteistyö on poikinut aimo liudan teoksia, jotka yksissä kansissa ovat melko kirjava mutta kiintoisa kokoelma.

FLOW jousitriolle ja nokkahuilulle alkaa kuin Petrillä olisi väärä nuotti edessään: pohjana on Mozartin huilukvartetto, josta lähdetään heti sivuteille. Multifonit kruunaavat keskiosan tunnelman. Menneeseen maailmaan katsoo myös variaatioteos Sorrow and Joy Fantasy, joka perustuu yhä kromaattisemmaksi ja teknisesti vaativammaksi lipuvaan luoteiseurooppalaiseen kansansävelmään.

Kuoron säestämä I tai Lapin kamariorkesterin kanssa soitettu Winter Echoes eivät ole moderneine satseineen hassumpia, mutta jäävät huikean Territorial Songs -konserton varjoon. Hektinen orkesteri lävistää Petrin ”mustarastaan laulun” kuin äkäinen kilpakumppani, putkikellon itsepintaisen sävelen kummitellessa taustalla. Soitinryhmät muodostavat omia territorioitaan mm. aleatorisilla tempoilla, ja huikean soolo-osuuden taustalla orkesteri liikkuu mystisestä leijunnasta mahtipontisiin vaskipylväisiin ja finaalin juoksuttaviin ryöppyihin.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki