tiistai kesäkuu 28. 2022

Barber & Ives

Samuel Barber: Jousikvartetto op. 11. Charles Ives: Jousikvartetot 1–2, Scherzo “Holding Your Own”. Escher-kvartetti. BIS 2360.

 

N

ew Yorkista käsin toimiva Escher-kvartetti on objektiivisella otteellaan amerikkalaisten Juilliard- ja Emerson-kvartettien perillinen. Se tuottaa tulosta BIS:n tasapainoisesti äänittämissä amerikkalaiskvartetoissa. Samuel Barberin jousikvartetto op. 11 tunnetaan hitaasta osastaan, josta isommalle jousistolle sovitettuna on tullut kuuluisa “Barberin Adagio”. Alkuperäisessä yhteydessään se kuulostaa vähemmän pateettiselta osalta kokonaisuutta, johon Escher liittää myös vaihtoehtoisen laajemman finaalin. Barberin tyyli oli pohjimmiltaan romanttinen, mutta Charles Ivesin varhaisemmat kvartetot edustavat amerikkalaista pioneerihenkeä rämäpäisemmin.

Ensimmäisessä kvartetossaan Ives kartoittaa kollaasimaisesti amerikkalaisia hymnisävelmiä, jotka huokuvat ryhdikästä hengellistä ja sosiaalista sanomaa, alaotsikkonaan Pelastusarmeijasta. Toisen kvarteton Ives esitteli neljän miehen kohtaamisena, jotka “keskustelevat, väittelevät, tappelevat, lyövät kättä päälle, hiljenevät – ja kävelevät vuoren viertä kaukaisuuteen.” Teos on polytonaalinen koitos, jossa argumentit ja tunnetut melodiat singahtelevat päättäväisen riippumattomina. Samaa kokeillaan Scherzossa Hold Your Own, jota voisi pitää säveltäjän tunnuslauseena. Escher-kvartetin esitykset tekevät amerikkalaisklassikoille kaikin tavoin oikeutta.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliGustav Mahler
Seuraava artikkeliJacob van Eyck

Soitin- ja kamarimusiikki