perjantai syyskuu 20. 2024

Géza Szilvay valittu Euroopan jousiopettajien yhdistyksen puheenjohtajaksi

Géza Szilvay opettamassa Minifiddlers-oppilaita Helsingissä. © Noora Lakkala

European String Teachers Association, eli Euroopan jousisoitinopettajien yhdistys (ESTA) on valinnut 48. kansainvälisessä kongressissaan uudeksi puheenjohtajakseen Géza Szilvayn. Yhdistyksen aiempiin puheenjohtajiin kuuluu muun muassa viulisti Yehudi Menuhin.

Unkarissa vuona 1943 syntynyt, vuodesta 1971 Suomessa opettanut Szilvay on saanut kansainvälistä tunnustusta erityisesti kehittämänsä Colourstrings-metodin (yli 40 julkaisua) ja veljensä Csaba Szilvayn kanssa perustamansa Helsingin Juniorijousten myötä. Suomalaiselle suurelle yleisölle Géza Szilvay tuli tutuksi Yleisradion Viuluviikarit musiikkimaassa -ohjelmasta 1970- ja -80-luvulla. Szilvay toimi Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtorina vuosina 1984–2010 sekä opetti Sibelius-Akatemiassa vuosina 1978–2010. Vuodesta 2012 lähtien hän on ollut mukana viulunsoiton digitaalisten opetusmateriaalien ja etäopetuksen kehittämiseen keskittyvässä International Minifiddlers -ohjelmassa.

”Tämä on todellinen kunnianosoitus suomalaiselle jousisoitinkulttuurille ja jousisoiton pedagogialle”, Szilvay sanoo. ”Olen luennoinut usein ESTA:n tapahtumissa ja tullut tunnetuksi Helsingin Juniorijousten konserttien kautta. Uskon, että Minifiddlers-toiminta on ollut niin sanotusti viimeinen pisara, joka on vaikuttanut tähän kunniaan.”

Tuoreimmat uutiset