Hyvinkään kaupunki esittää Hyvinkään musiikkiopiston avustuksen lopettamista kokonaan osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Vuodelle 2025 avustukseen esitetään 50 prosenttia eli 245 000 euron leikkausta. Nämä päätökset merkitsisivät todennäköisesti Hyvinkään musiikkiopiston toiminnan loppumista.
Musiikkiopiston lakkauttaminen tarkoittaisi vuosittaisen yli 1.000.000 euron valtionosuuden menettämistä. 645 hyvinkääläisen lapsen ja nuoren opinnot päättyisivät. 50 työntekijää jäisi ilman työtä. Kyseessä on esitys – päätöksiä ei ole vielä tehty. Valmisteluorganisaatio perustelee suunnitelmaa vaikealla taloustilanteella, eikä se näe musiikkiopiston tehtävää lakisääteisenä.
Hyvinkään musiikkiopisto on kehottanut kommentoimaan esitystä ja esittämään sille vaihtoehtoja kaupungin verkkosivuilla. Lausunnot liitetään sitten osaksi poliittista päätöksentekoa.
Hyvinkään leikkausaikeet ovat herättäneet laajaa tyrmistystä. Esimerkiksi Suomen musiikinopettajien liitto SMOL pitää lausunnossaan suunnitelmaa järjenvastaisena.
”Samalla, kun Hyvinkään kaupunki menettäisi huomattavan summan rahaa, Hyvinkään musiikkiopiston alasajo tarkoittaisi myös pitkäjännitteisesti kehitetyn toiminnan alasajoa, ja vaikuttaisi dramaattisesti kunnassa asuvien lasten ja nuorten elämään.”
Liitto huomauttaa myös, että suunnitelma poikkeaa myös hyvin vahvasti siitä valtakunnallisesta linjasta, jonka mukaan taiteen perusopetuksen saavutettavuutta tulisi kehittää entisestään.
”Säästökohteiden valinnat tällä kertaa vaikuttavat perustuvan täysin valmistelijoiden omiin arvovalintoihin. Linjauksella ja sen perusteluilla ei ole järkiperustetta, eikä sen vaikuttavuutta ole selkeästi arvioitu mitenkään.”
Hyvinkään musiikkiopisto saa valtionosuutta tänä vuonna 1 016 157 €. Valtionosuus on myönnetty vain musiikkiopistolle, eikä sitä ole siirrettävissä toiselle toimijalle. Toimiakseen musiikkiopisto tarvitsee myös kaupungin avustusta. Vuonna 2024 se on 490 000 €.
”Musiikkiopiston alasajosuunnitelma kertoo siitä, ettei valmisteluorganisaatio ole huomioinut työssään lainkaan valtionosuuden merkitystä, vaan katsontakanta on muodostettu yksipuolisesti kuntaosuus huomioiden”, SMOL arvioi. Ilman kaupungin ja valtion avustusta musiikkiopiston oppilaiden perheiden omamaksuosuus nousisi kohtuuttomaksi.
Musiikinopettajien liitto huomauttaa, että hallitusohjelmaan on kirjattu taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön uudistaminen.
”Taiteen perusopetustamme pidetään valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin katsottuna hyvin laadukkaana, ja opetusalan kehittämistä tarpeellisena mm. saavutettavuuden näkökulmasta. Kun syksyn budjettiriihessä leikattiin monesta muusta asiasta, taiteen perusopetukseen ei kajottu. Päin vastoin, rahoitusta pyrittiin hieman jopa lisäämään.”
”Hyvinkään suunnitelma ei kulje millään tavalla siinä linjassa, jota yhteiskunta muutoin pyrkii edistämään. Miten Hyvinkää pystyisi tulevaisuudessa näyttäytymään asuinpaikkana, jonne lapsiperheen kannattaa tulla asumaan? Päätöksen valmistelutyössä annetut perustelut ovat hyvin lyhytnäköisiä sekä vastoin kaikkea sitä, mitä yhteiskunta muutoin kokee panostamisen arvoiseksi.”