Ison-Britannian hallitus ilmoitti maanantaina tukevansa maan kulttuuri-, taide- ja perintösektoria lähes kahden miljardin euron arvoiselle pelastuspaketilla.
Britanniassa on viime viikkojen aikana oltu huolissaan koronaviruspandemian aiheuttamista vaikutuksista maan kulttuuri- ja taide-elämälle. Brittiläisen Gramophone-lehden mukaan mm. useat teatterit ovat ilmoittaneet irtisanomisista. Niinpä maan hallituksen maanantaina antama ilmoitus tukipaketista otettiin kulttuuri- ja taidepiireissä helpotuksella vastaan.
Hallituksen lausunnon mukaan nyt julkistettu tukipaketti edustaa kaikkien aikojen suurinta investointia Britannian kulttuuriin.
Lontoon sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sir Simon Rattle totesikin tukipaketin julkistuksen jälkeen, ettei selviytyminen ole enää vaarassa ja kulttuurielämän uudelleenrakentaminen voidaan aloittaa.
Rattlen mukaan taide on ala, jossa kaikki ovat erittäin sidoksissa toisiinsa ja siksi onkin tärkeää, että tukirahat levittäytyvät laajalta ylhäältä ruohonjuuritasolle.
Rattle toivoo, että rahat jaetaan mahdollisimman nopeasti. “Mieluiten nopeammin, koska niin monet instituutiot ja yksittäiset taiteilijat ovat tuijottaneet kuiluun.”
Myös Lontoon kuninkaallisessa oopperassa hyristään tyytyväisinä. Oopperatalon pääjohtaja Alex Beardin mukaan “Kuninkaallinen oopperatalo on erittäin tyytyväinen äskettäin julkistettuun valtion tukipakettiin taiteen alalla. Tämä on elintärkeä seuraava askel alan toipumisen tiellä ja auttaa tukemaan sekä ylläpitämään Yhdistyneen kuningaskunnan elinvoimaista taide-ekologiaa tämän kriisin aikana.”
Kesäkuun alussa esimerkiksi juuri Lontoon kuninkaallinen ooppera ilmoitti olevansa vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa.
Samoihin aikoihin myös Rattle ja Manchesterin Hallén orkesterin kapellimestari Sir Mark Elder julkaisivat avoimen kirjeen maan orkesterien ja freelance-muusikoiden synkästä tilanteesta.
Nyt ilmoitettu parin miljardin tukipaketti taidealalle tulee siis tarpeeseen.