TUOREIMMAT UUTISET Katsaus kotimaan orkesterien syksyyn 2020

Katsaus kotimaan orkesterien syksyyn 2020

Kapellimestari Eero Lehtimäen (keskellä) luotsaaman Joensuun kaupunginorkesterin syksy ilahduttaa monipuolisuudellaan. Kuvassa myös orkesterin taiteelliset partnerit, pianisti Iiro Rantala ja viulisti Minna Pensola. © Samuli Kuittinen

Helsingin kaupunginorkesteri on julkaissut kausiohjelmastaan syys- ja lokakuun verran, varautuen mahdollisiin muutoksiin rajoituksissa meillä ja muualla. Jokainen konsertti soitetaan kolme tai neljä kertaa, sillä Musiikkitalon saliin on lippuja myynnissä vain 400 kappaletta turvavälien takaamiseksi. Alkusyksyn ohjelmassa on lähinnä kotimaisia vieraita ranskalaiskapellimestari Nathalie Stutzmannia lukuun ottamatta; solisteina kuullaan mm. Pekka Kuusistoa, Elina Vähälää ja Janne Mertasta. Erityispiirteenä ovat sooloteokseen luodut duetot tanssijoiden kanssa, joiden koreografioista vastaavat Tero Saarinen, Sonya Lindfors, Auri Ahola ja Natasha Lommi.

Myös Radion sinfoniaorkesteri on julkistanut vasta syys- ja lokakuun ohjelman. Ulkomaisiksi kapellimestarivieraiksi saapuvat Elim Chan, Edward Gardner ja Kent Nagano sekä tuleva ylikapellimestari Nicholas Collon. Myös nuori Tarmo Peltokoski debytoi RSO:n johtajana. Solistivieraita ovat mm. pianistit Pjotr Andrezewski ja Jan Lisiecki, sopraano Karita Mattila sekä tenori Tuomas Katajala. Suomen Säveltäjien 75-vuotisjuhlakonsertissa 2.10. kantaesitetään Outi Tarkiaisen ja Sampo Haapamäen uudet teokset.

Tampere Filharmonia soittaa syyskuun konsertit tuplana: saman päivän konserteista aiempiin on saatavilla 500 lippua, myöhempi on kausikorttilaisille. Kausi alkaa Emilia Hovingin johdolla 27.8. osana Ung Nordisk Musik -tapahtumaa, jolloin kuullaan nuorten pohjoismaisten säveltäjien teoksia. Beethovenin juhlavuoden kunniaksi kuullaan sinfonioista syksyllä viides, kuudes ja yhdeksäs; kapellimestari Michael Francis tuo marraskuussa amerikkalaisen ohjelman ja Hannu Lintu Wienin toista koulukuntaa Schönbergin ja Webernin teosten muodossa. Syksystä kannattaa panna merkille myös Kaija Saariahon harppukonsertto Trans Xavier de Maistren soittamana sekä konserttipari Sankarit ja Antisankarit. Kapellimestarivieraina toimivat myös Kristiina Poska, Andre de Ridder, Christopher Warren-Green, Jérémie Rhorer, Andrew Gourlay, Alexei Ogrintchouk ja Jan Söderblom. Solistinimiä ovat Conrad Tao, Christian Ihle Hadland, Stefan Dohr, Carolin Widmann, Gerhild Romberger, Tuuli Takala ja Ossi Tanner.

Turun filharmonisen orkesterin tuleva taiteellinen johtaja Olli Mustonen vierailee orkesterin syyskaudessa kahdesti Mozartin, Beethovenin sekä oman Corona-fanfaarinsa kantaesityksen sävelin. Myös päävierailija Julian Rachlinia kuullaan marraskuussa. Kapellimestari Grant Llewellyn ja sopraano Valentina Coladonato esittävät TFO:n kanssa Andrea Porteran teoksen Klecksophonic Lieder, joka voitti viime vuonna kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun. Syksyn aikana orkesteria johtavat myös Ryan Bancroft, Clemens Schuldt, Okko Kamu, Kerem HasanTomas Djupsjöbacka sekä trumpettisolistina kaksoisroolin tekevä Håkan Hardenberger.

Sinfonia Lahti odottaa Sibeliustalon remontin valmistumista lokakuussa, mutta jo sitä ennen aloittaa syyskuun 17. päivänä Taimitarha-projektin tuotoksilla. Projektissa viisi nuorta suomalaissäveltäjää ovat saaneet olla konkarien mentoroitavina. Kapellimestari Anja Bihlmaier aloittaa orkesterin päävierailijana, ja saapuu johtamaan lokakuun lopussa. Ylikapellimestari Dima Slobodenioukin lisäksi vieraita tahtipuikon varressa ovat mm. Giordano Bellincampi sekä Ryan Wigglesworth, jonka pianokonserton solistina kuullaan Marc-André Hamelinia. Suomen-ensiesityksensä saavat Albert Schnelzerin Burn My Letters – Remembering Clara sekä romantiikan ajan Emilie Mayerin 7. sinfonia. Solistivieraisiin kuuluvat myös mm. Håkan Hardenberger, viulisti Maria Dueñas, nokkahuilisti Eero Saunamäki, pianisti Risto-Matti Marin sekä urkuri Jan Lehtola, joka esittää itsenäisyyspäivänä Saariahon Maan varjot uruille ja orkesterille.

Jyväskylä Sinfonia avaa kautensa ylikapellimestari Ville Matvejeffin johdolla vieraanaan vahvan Suomi-siteen luonut nuori pianisti Mackenzie Melemed ja Beethovenin neljäs pianokonsertto. Syksyn aikana orkesterin vieraana käyvät Meta4-jousikvartetti, viulisti Elina Vähälä, kapellimestarit Yoel Gamzou, Alberto Hold-Garrido ja Aliisa Barrière, sekä laulajat Marjukka Tepponen, Kevin Greenlaw, Helena Juntunen, Maiju Vaahtoluoto, Jussi Myllys ja Arttu Kataja. Kausi päättyy Beethoven-juhlakonserttiin kruununaan säveltäjän 9. sinfonia.

Joensuun kaupunginorkesteri, ylikapellimestarinaan Eero Lehtimäki, tuo syksyyn muun muassa Beethovenin kolmoiskonserton solisteinaan Linda Lampenius, Jaani Helander ja Laura Mikkola. Kapellimestari Henrik Schaefer ja konserttimestari Mariko Matsumoto esiintyvät yhdessä myös viulusolisteina. Kantaesityksensä saavat Antti Auvisen ja Kai Niemisen uudet teokset, samoin kuin Ville Ojasen European Folk Sketches, jossa viulisti Ojasen ohella solistina toimii harmonikansoittaja Johanna Juhola. Myös orkesterin taiteellisiin partnereihin kuuluva viulisti Minna Pensola käy solistina, samoin pianistit Iiro Rantala ja Tuija Hakkila kapellimestari Taavi Oramon johdolla. Orkesteria johtavat myös Jorma PanulaRalf Gothóni ja Laura Linkola.

Tapiola Sinfonietta jatkaa syksyllä Klaus Mäkelän Beethoven-sarjaa 8. sinfonialla ja Missa Solemniksella. Orkesterin taiteellisena partnerina ensi vuonna aloittava kapellimestari Ryan Bancroft johtaa mm. Thomas Adèsin viulukonserton, solistina Anthony Marwood. Säveltäjä-kapellimestari Daníel Bjarnason tuo mukanaan uutta musiikkia, ja Suomen-ensiesityksiä on myös viulun sijaan kapellimestarina nähtävän Pekka Kuusiston mapissa. Muita vieraita ovat mm. viulisti Isabelle Faust, kapellimestari Risto Joost, sopraano Danae Kontora, kapellimestari Adrien Perruchon ja pianisti-kapellimestari Maksim Emeljantšev.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, johtajanaan Malin Broman, julkaisee syysohjelmansa kahdessa erässä. Syyskauden avauskonsertissa la 5.9. juhlistetaan 400-vuotiasta Kokkolaa; kapellimestari Janne Nisosen ja solisti, käyrätorvensoittaja Jukka Harju ovat molemmat lähtöisin Kokkolasta. Syksyn aikana kantaesityksensä saavat Sebastian Hillin teos Cinema jousiorkesterille, Kalevi Ahon sonaatti sellolle ja pianolle sekä Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijoiden reflektioita Pjotr Tšaikovskin Serenadiin jousille. Saksofonisti Jukka Perkon tähdittämässä konsertissa kuullaan 100-vuotisjuhlaansa viettävän Charlie Parkerin musiikin lisäksi Mikko Pellisen uusi teos jazzpianolle ja orkesterille, solistinaan Joonas Haavisto. Pyhäinpäivän konsertin solistiksi on saapumassa pianisti Ronald Bräutigam.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri avaa kautensa 26.8. Darius Milhaud’n Le bœuf sur le toitilla, Paavo Heinisen Divertimenton kantaesityksellä sekä Kaisa Rannan ja Jussi Vänttisen tähdittämillä ooppera- ja musikaalisävelmillä. Orkesteri saa vieraakseen lukuisia pianisteja, mm. Stefan Lindgrenin, Olli Mustosen ja Henri Sigfridssonin, sekä sellisti David Geringasin ja tenori Topi Lehtipuun. Suurimman osan konserteista johtavat Vytautas Lukočius ja Erkki Lasonpalo. Kaksi Lappeenrannan konserteista toteutetaan yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Saimaa Sinfoniettana; Mikkelin omista konserteista on julkaistu vasta kauden avauskonsertti 11.9. ohjelmassaan Pärtiä, Haydnia ja Mozartia.

Vaasan kaupunginorkesterin syksyyn mahtuu 11 konserttia. Kauden avaavat Jorma Panulan kapellimestarikurssin oppilaat, ja yhteiskonsertin Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa johtaa Eero Lehtimäki. Kapellimestareina vierailevat myös Taavi Oramo, Tarmo Peltokoski ja Tomas Djupsjöbacka. Solisteina kuullaan kotimaisia nimiä, kuten viulisteja Kreeta-Maria Kentalaa ja Tami Pohjolaa, laulajia Lilli Paasikiveä ja Reetta Haavistoa, harmonikansoittaja Petteri Warista ja pianisti Janne Mertasta.

Seinäjoen kaupunginorkesteri avaa kautensa kamarimusiikkiteoksilla 10. syyskuuta. Lokakuussa Angelika Klas ja Markus Niemi tulevat solisteiksi Ástor Piazzollan tango-oopperaan María de Buenos Aires. Viime keväältä siirtyvät marraskuulle Mozartin ja Maurice Duruflén Requiemit. Kansallisoopperan tuore soolohuilisti Alexis Roman vierailee niin ikään marraskuussa.

Ennen Oulu Sinfonian varsinaista kaudenavausta orkesterin muusikot esittävät kamarikonsertteja, ja Perkon Parker-juhla parkkeeraa myös Madetoja-saliin. Loppusyksy on vielä hämärän peitossa, mutta avajaisiin kapellimstari Johannes Gustafsson ja sellisti Torleif Thedéen tuovat Smetanaa, Šostakovitšia ja Schumannia. Syyskuun lopussa huilisti Niamh McKenna tähdittää Einojuhani Rautavaaran huilukonserttoa.

Kymi Sinfonietta on julkaissut syyskaudesta vasta kolme konserttiohjelmaa: Antti Rissasen johtaman viihdekonsertin, konserttimestari Raymond Coxin johtaman barokkikonsertin sekä kapellimestari Olari Eltsin kattauksen, jossa Mozartin ja Lera Auerbachin teosten ohella kuullaan Nino Rotan Andante sostenuto käyrätorvelle ja orkesterille, solistina Henriikka Teerikangas.

Lapin kamariorkesteri on julkistanut elokuun kaksi konserttiaan. Kauden avaus 20.8. on nimeltään Ulos painajaisista, ja sisältää peräti neljä Suomen-ensiesitystä sekä kaksi ensi kertaa kotimaassa kuultavaa sovitusta. 27.8. kuullaan konsertti Elegiaa ja eliksiiriä. Molemmat johtaa John Storgårds.

Myös Kuopion kaupunginorkesterin kausi on tynkätilassa, kun Karita Mattilan konsertit ovat siirtyneet syksyyn 2021. Lokakuussa Egotrippi-yhtye esiintyy yhdessä orkesterin kanssa, ja kuun lopussa Leonard Bernsteinin operetti Candide nähdään suomenkielisenä ohjauksena.

Pori Sinfoniettan ohjelmasta on tiedossa vasta muutama erityisempi konsertti: esiintyminen osana Pori Organ -festivaalia ylikapellimestari Tibor Bogányin johdolla, James Bond -viihdekonsertti marraskuussa sekä yhteistyö Sataoopperan kanssa, jossa kuullaan kaksi oopperaa, Domenico Cimarosan Il Maestro di Cappella sekä Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version