lauantai marraskuu 23. 2024

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistyvät, tänäkin vuonna pelimanniryntäys

Yökatrilli Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Kuvalähde: Kaustinen Folk Music Festival

Huomenna 9. heinäkuuta käynnistyvät 51. kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlat. Tämän vuoden festivaaliteemat ovat Lappi, luonto ja elävä kulttuuriperintö. Lisäksi Kaustisen kunta viettää 150. juhlavuottaan, mikä näkyy sekä ohjelmassa että kunnan tarjoamassa maanantain ilmaisessa sisäänpääsyssä.

Pääesiintyjien ohella festivaaliviikon ohjelmasta valtaosan toteuttaa tänäkin vuonna suuri pelimannijoukko. Esiintymisiä vastaan festariliput saavien pelimannien määrä tuskin on kovasti romahtanut viime vuodesta, jolloin pelimanneja oli ennätykselliset 4839 henkilöä.

Kaustislainen Anttilan perinneyhtye. Kuva: Kaustinen Folk Music Festival

”Pelimannien tarkat luvut selviävät Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla aina vasta juhlien jälkeen, kun lopullinen henkilömäärä on varmistettu. Monet ahkerat pelimannit saattavat nimittäin soittaa jopa kymmenessä eri kokoonpanossa”, kertoo pelimanniohjelman tuottaja Salla Seppä. Perinteisen kansanmusiikin lisäksi monet pelimanniesitykset voivat tulla soololaulajilta, kuoroilta tai musiikin ja tanssin yhdistelmiltä, ja muista tyyleistä yhdistellään kansanmusiikkiperinteeseen. Viime vuosina nousujohteisia suuntia ovat olleet muun muassa rap-tyylin yhdistäminen kansanmusiikkiin sekä ukulelesoitto.

Ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään suuri ukulelensoittajien yhteisesiintyminen, jossa on mukana soittajia ja yhtyeitä ympäri Suomen. Yhteistä heillä kaikilla on rakkaus ukulelemusiikkiin ja he täyttävät varmasti Kaustinen-salin lavan esiintyessään siellä torstaina 12.7″, paljastaa Seppä.

Elävän kansanperinnön ohjelmanostona on tänä vuonna Sääksmäen Ritvalan kylän Helkajuhlat, joissa tänäkin päivänä naimattomat naiset laulavat helkavirsiä kulkueessa. Helkajuhlat vierailevat festivaaleilla 13.-14.7.

Lappi-teema festivaaleilla on ajankohtainen myös hiljattain perustetun Lapin kansanmuusikot ry:n vuoksi. ”Kansanmusiikkitoiminta Lapissa on tällä hetkellä jonkinlaisessa nosteessa, ja Lapin kansanmuusikot ry:n tehtävänä on tuoda meidät kaikki yhteen. Juuri laajuus on varmaan lappilaisen kansanmusiikin erikoisuus, kun itse maakuntakin on niin suuri”, tiedottaa yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hannula. Lapin teeman pääkonsertti nähdään 13.7., ja se pitää sisällään niin kansantanssia, Torniojokilaakson perinnemusiikkia kuin artisteja Saamenmaalta.

Haitilainen Chouk Bwa -yhtye. © Frank Stewart

Esiintyjiä on Suomen ohella 15 eri maasta. Kansainvälistä väriä Kaustiselle tänä vuonna tuovat mm. haitilaisyhtye Chouk Bwa (kuvassa), puolalainen Kapela Maliszów, Latvian Folk Chapel Karikste, ruotsalainen Folk All-In Band, tanskalaiset Helene Blum & Harald Haugaard Band sekä virolaispoppoo Helme Jauram. Kotimaisia kansanmusiikkiesiintyjiä tähdittävät mm. Okra Playground, Maria Kalaniemi & Eero Grundström, Meriheini Luoto, Maija Kauhanen, Sväng, Tuuletar, Tallari-yhtye solistinaan Jesse Kaikuranta sekä Lastenorkesteri Ammuu!. Popimmalle puolelle kurottavat Virve Rosti, Egotrippi, Suvi Teräsniska sekä Ida Paul & Kalle Lindroth.

Kansanmusiikin ohella festivaalien ohjelmassa näkyy totuttuun tapaan myös kansantanssi sekä esityksinä että työpajoina. Tämän vuoden tanssiohjelmassa muun muassa tutkitaan Arttu Peltoniemen ja Jari Haaviston Härät-projektissa, mitä aspekteja kansantanssi saa miesparin esittämänä. Omaa trooppista rytmiään tuo festivaalin ensimmäinen DJ-artisti, kolumbialainen DJ KillaBeatMaker.

Tuoreimmat uutiset