Ralf Gothónin ideoiman Shanghain pianokilpailun finaaliin kuljetaan kamarimusiikin ja Liedin porttien kautta. Lopuksi kysytään taitoa liidata orkesteria koskettimiston äärestä.
Ralf Gothónin yli vuosikymmenten ulottunut Kiina-yhteistyö alkoi 1980-luvulla, jolloin hän toimi Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana 1984–87. Neuvottelut Shanghain keskusoopperan kanssa alkoivat 1985, ja menestyksekäs vierailu toteutui 1988.
Gothónin ideoiman uuden kulttuurihankkeen suunnittelu käynnistyi 1992, ja ensimmäinen Kielletyn kaupungin musiikkifestivaali toteutui 1996. Jatkoa saatiin vuonna 1998.
Vuonna 2022 Savonlinnan Musiikkiakatemia, jonka taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja Gothóni on, käynnisti yhteistyön Shanghain konservatorion kanssa. Vuorovaikutus on laajentunut puolin ja toisin mestarikursseihin ja konsertteihin.
Kaikki edellä kuvattu on henkisenä pohjana Ralf Gothónin ideoimalle pianokilpailulle, jonka fokukseen nousee pianistin kokonaisvaltainen muusikkous. Ilmoittautuminen päättyy maaliskuun 2025 lopussa, ja varsinainen kilpailu alkaa Shanghaissa 28. lokakuuta. Tulokset julistetaan 12. marraskuuta.
Shanghai International Musician Competition for Pianists on avoin kaikille vuonna 2010 tai sitä ennen syntyneille pianisteille. Kilpailussa on kaksi kansainvälistä jurya ja Ralf Gothóni toimii kilpailun Shanghain juryn puheenjohtajana. Savonlinnassa järjestettävää karsintaa tuomaroivan juryn puheenjohtaja on Juilliard School of Musicin professori emeritus Matti Raekallio.
Pianokilpailun välierissä kamarimusiikkia ja Liediä
Ralf Gothóni toteaa, että maailma on täynnä pianokilpailuja, joissa nuoret muusikot soittavat virtuoositeoksia toinen toistaan nopeammin. Johtavatko opinnot ja kilpailut menestykseen työssä?
”Yksinomaan Pekingissä on kymmeniä tuhansia työttömiä pianisteja”, Gothóni kertoo.
Hän loi oman uransa kysyttynä kamarimuusikkona ja Lied-pianistina, solistisen työn ohella. Myös pedagogina hän aina toiminut kamarimusiikin puolesta. Shanghain pianokilpailu on jälleen manifestaatio Gothónin kyvystä ajatella asioita luovasti ja viedä niitä toteutukseen saakka.
Kilpailu koostuu neljästä kierroksesta. Karsinta tehdään Savonlinnassa kilpailijoiden lähettämien videoiden perusteella, ja varsinaiseen kilpailuun Shanghaissa valitaan enintään 24 osanottajaa, jotka kaikki edustavat taidoiltaan kilpailun edellyttämää tasoa.
Ensimmäisessä semifinaalissa pianistit soittavat kamarimusiikkia Shanghain ja sen konservatorion parhaiden muusikkojen kanssa. Teoksina ovat Beethovenin, Brahmsin tai Richard Straussin sonaatit pianolle ja viululle tai sellolle tai vaihtoehtoisesti Beethovenin tai Schubertin pianotriot. Jatkoon valitaan enintään 12 osanottajaa.
Toisessa semifinaalissa laji vaihtuu Liediin, ja pianistien partnerit löytyvät jälleen Shanghaista. Ohjelmistossa ovat Schumannin valikoidut laulusarjat saksaksi sekä kaksi laulua Breitkopf & Härtelin kokoelmasta ”Chinese Art Songs”, jotka on esitettävä kiinaksi. Finaaliin kelpuutetaan maksimissaan kuusi pianistia.
Finaalissa pianistit liidaavat orkesteria pianon äärestä
Kilpailun Grande Finale toteutuu pianistin liidaamissa orkesteriharjoituksissa sekä varsinaisissa konserteissa. Teoksina on yksi valikoiduista neljästä Mozartin pianokonsertosta, joka soitetaan ilman nuotteja, sekä kiinalainen sävellys pianolle ja jousiorkesterille, jossa nuotit sallitaan.
”Kansainvälinen jury seuraa myös pianistien työskentelyä konsertin orkesteriharjoituksissa”, Ralf Gothóni painottaa.
Voittajan palkinto on 21 000 euroa, ja kilpailun palkintosumma yhteensä 127 000 euroa.
Shanghai International Musician Competition -kilpailun tavoitteena on löytää lahjakkuuksia, jotka edustavat paitsi pianistisia taitoja myös syvää musikaalisuutta ja kykyä selviytyä elämän asettamista henkisistä haasteista musiikin kautta.
Matti Tuomisto
Shanghain pianokilpailun verkkosivujen osoite on: www.shanghaimusiciancompetition.com