Janacek, Kuolleesta talosta, kuva Hannu Luostarinen
Oopperassa laulaa mm. tenori Mika Pohjonen. Kuva: Hannu Luostarinen

Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta saa ensi-iltansa Savonlinnassa tänään 23.7. Teos esitetään nyt ensimmäistä kertaa Oopperajuhlilla koskaan. Ooppera poikkeaa festivaalin linjasta, joka on tänä vuonna keskittynyt erityisesti italialaiseen oopperaan ja siinä Shakespearen teosten tulkintoihin.

Kuolleesta talosta oli Janáčekin viimeinen ooppera, joka perustuu Fedor Dostojevskin omiin kokemuksiin. Dostojevski heitettiin aikanaan poliittisista mielipiteistään vankileirille, ja kirjailija tietysti tallensi kokemuksensa muistelmiin, joissa hän kuvaa leiriä ”kuolleeksi taloksi”. Oopperan ohjaa Walesin kansallisoopperan taiteellinen johtaja David Pountney, joka tuntee säveltäjän tuotannon hyvin. ”]

Ooppera on elokuvallinen kollaasi, joka on rakennettu tarinoiden ympärille. Se toimii metaforana yhteiskunnalle. Mielestäni on tärkeää katsoa tekniikoita, joita Janáček sovelsi”, Pountney analysoi.

Kuolleesta talosta linkittyy samalla myös ajankohtaisin sorron ja väkivallan teemoihin. Teoksen johtaa Janáčekin maanmies, Walesin kansallisoopperassa myös työnsä aloittava tšekkiläinen Tomáš Hanus.

Yhteistyö Hanusin kanssa sujuu hyvin. Meillä on hyvä roolimiehitys ja vahvoja persoonallisuuksia. Oopperan jokaisella vangilla on ihmisarvo huolimatta siitä, että he ovat yhteiskunnan pohjasakkaa. Jokaisella on tarina kerrottavanaan”, tarkentaa Pountney.

Oopperan roolitus on aiheensa puolesta luonnollisesti melko miehinen. Ainoassa naisen lauluroolissa, tosin 12-vuotiaana Aljeja-poikana laulaa sopraano Hanna Rantala. Dostojevskin alter egon, Gorjančikovin roolin esittää baritoni Ville Rusanen. Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti tuntee myös laulajanuraltaan Janáčekin oopperat.

Janáček on mielestäni yksi hienoimmista säveltäjistä kuvaamaan ihmisen alkukantaisia tunnetiloja. Tässä oopperassa mennään ihmisyyden syvimmille lähteille, vaikkei siinä olekaan rakastavaisia tai prinssejä”.

Kuolleesta talosta -oopperasta esitetään neljä näytöstä, viimeinen 30.7.


Edellinen artikkeliMuutos Kangasniemen Musiikkiviikkojen konserttiin
Seuraava artikkeli07 Heinäkuu