Nykymusiikkifestivaali Musiikin aika alkaa tänään Viitasaarella ja jatkuu sunnuntaihin 11.7. saakka. Festivaalin teema on Timeshifts – Muistolaattoja tulevaisuudelle, joka liittyy koronapandemian murrosluonteeseen ja sen mukanaan tuomiin, kenties peruuttamattomiin muutoksiin. Festivaalin taiteellisen johtajan Johan Tallgrenin mukaan taide on ensisijainen väline, jonka avulla yhteisöt käsittelevät menetyksiä.
”Halusin tehdä festivaalin, joka yrittää ymmärtää ja käsitellä kriisin keskellä aikakauden vaihdosta, ei väistää sitä”, Tallgren kertoo. Hänen mukaansa Musiikin aika ei edes pyrkinyt ”jäädyttämään” vuodelta 2020 peruuntunutta ohjelmaa, vaan reagoimaan muuttuneeseen maailmaan sen tilannetta käsittelevillä valinnoilla konserttien ohjalmassa ja toteutuksessa. Festivaalin esiintyjistö on aiempaa kotimaisempaa ja ohjelma kamarimusiikkipainotteista. Sandeep Bhagwati työstää improvisatorista Nagori Rengakai -prosessia päivittäin Viitasaarella, jossa suomalainen Tölöläb kommunikoi etäyhteyksin berliiniläisen trion kanssa. Säveltäjä Brigitta Muntendorfin ja ohjaaja Michael Höppnerin viime vuonna esittämättä jäänyt Songs of Rebellion saa ”muistolaatakseen” Memorial of Rebellion -installaation Vanhalle yhteiskoululle.
Kotimaisia esiintyjiä ovat mm. Uusinta Ensemble, Tristero-pianotrio, Kaaos Ensemble ja Mia Simanainen Quartet Ajaton. Mioko Yokoyamalta kuullaan kaksi uutta teosta: Uusinta -yhtye kantaesittää seksteton There are always flowers ja Tristero teoksen Kinesis. Kimmo Kuokkalan Hauraskidelaskeuma saa kantaesityksensa Tristeron konserteissa, ja viulisti Eriikka Maalismaa esittää Minna Leinosen teoksen Toinen peili sekä Lauri Supposen teoksen Picea. Lisäksi festivaalilla kuullaan laaja kattaus 110. juhlavuottaan viettävän Erik Bergmanin musiikkia. Kesäkursseissa on tarjolla aikamme kamarimusiikin opiskelua sekä Muntendorfin ja Höppnerin ”esitystaiteen kurssilaboratorio” Rebellion for Sale.
Rondo raportoi festivaalilta konserttiarvioita ja haastatteluja.