Yleisö ei pääse esityksiin Uudellamaalla vielä helmikuussakaan, kun aluehallintovirasto jatkoi yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksien kieltoa 28.2. saakka. Eniten tämä vaikuttaa Kansallisoopperaan, jonka tuotanto Wagnerin Ring-sarjasta siirtyy taas eteenpäin.
Alun perin neliosaisen Ring-sarjan piti jatkua Valkyyrian ensi-illalla 29.1., mutta nyt se siirtyy elokuulle 2022. Näin ollen myös toukokuulle 2021 suunniteltu Siegfried siirtyy esitettäväksi myöhemmin. Seuraavien teosten paikkaa kartoitetaan tällä hetkellä. Samalla koko sarjan johto siirtyy Hannu Linnun harteille. Alun perin Esa-Pekka Salosen piti johtaa Ring.
Valkyyrian siirryttyä edellisen kerran sen kapellimestariksi kiinnitettiin Susanna Mälkki, joka jo ehti tammikuussa harjoittaa teoksen valmiiksi supistetulle orkesterille tehdyllä versiolla. Ooppera toivoi viimeiseen saakka mahdollisuutta esittää se. Nyt siis sekä Salonen että Mälkki putoavat pois Ring-kuvioista.
Ooppera perustelee koko sarjan siirtoa sillä, että näin varmistetaan teosten toteutuminen ja se, että ne voidaan esittää täydelle salille suurella orkesterilla. Lukuisat muutokset mahdollistavat sen, että Hannu Lintu aloittaa ylikapellimestarina ennakkotiedoista poiketen 1.8.2021 ja sitoutuu koko kauteen 2021-22.
”Olemme kiitollisia Susannalle hänen väsymättömästä työstään nyt harjoitetun Valkyyrian hyväksi ja Esa-Pekalle inspiraatiosta koko sykliin. Molemmat suurenmoiset taiteilijat ovat toivottavasti jatkossakin läheisiä yhteistyökumppaneitamme”, sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi tiedotteessa.
Oliko se vaihtoehto pöydällä, että nyt harjoitettu Valkyyria olisi esitetty ilman yleisöä ja striimattu?
”Halusimme, että taltiointi on osa elävää esityssarjaa, joka pystytään tekemään täydellä orkesterilla – sen verran harvoin Ring-sarjoja tehdään. Ilman yleisöä esitettynä synergiaa olisi ollut vaikea saada”, Paasikivi vastaa Rondolle.
”Susanna Mälkin harjoitustyö ei missään tapauksessa mene hukkaan. Kaikki on kotiinpäin, kun teos vihdoin pääsee lavalle. Myöskin Siegfried aiotaan harjoittaa jo tämän kevään aikana Hannu Linnun johdolla.”
Oliko Esa-Pekka Salosen pois jäänti suuri pettymys? Hänhän oli keskeinen osa koko uuden, suomalaisen Ringin ideaa, ja hänen nimellään sitä markkinoitiin.
”Tämä nyt oli realiteetti: korona laittoi kaikki aikataulut uusiksi. Eikä se koske vain meitä vaan siirteli koko alan mannerlaattoja kansainvälisesti. Tässä oli hurjan paljon muuttujia ja ketjureaktioita, ja tämä oli paras mahdollinen jäljelle jäävä ratkaisu.”
”Oli onni, että Hannu Lintu pystyi ottamaan kopin ja aloittamaan työnsä ylikapellimestarina jo aiemmin. Laulajien osalta lopullinen tilanne on vielä auki. Valkyyrian osalta näyttää kuitenkin siltä, että voimme edetä osajaoissa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.”
Harmittaako laulajia, kun on pitkään valmistauduttu esitykseen, ja sitten se taas siirtyy?
”Kyllä kaikki tilanteen ymmärtävät. Esimerkiksi Wotanin osaa esittävä Tommi Hakala sanoi, ettei ole ollenkaan pahitteeksi, että valmiiksi harjoiteltu iso rooli saa levätä ennen kuin se otetaan uudelleen työn alle ja esitetään.”
Myös Joutsenlampi-baletin ensi-ilta 26.2. sekä esitykset 28.2. saakka on peruttu. Kansallisooppera ja -baletti tutkiikorvaavien esitysten järjestämistä toukokuussa 2021. Muut kuin mainitut kevään 2021 esitystauon jälkeiset produktiot pyritään toteuttamaan suunnitellusti.
Ring-uutisen kanssa irvokkaasta rinnakkaistodellisuudesta kertovat tiedot Jyväskylästä missä yliopiston opiskelijat juhlivat vaihto-oppilaiden kanssa. Sataviisikymmentä nuorta ahtautui ravintolaan ja sadalla nyt koronatartunta. Missä oli kymmenen hengen kokoontumisraja, kuka kutsui juhlat koolle ja valvoi? Oliko kaikilla maskit ja kahden metrin etäisyys? Kriminaalia vastuuttomuutta.