Filosofian maisteri Markus Rytingin tuore Oulun yliopistossa tehty väitöstutkimus osoittaa musiikin kaupallisten suoratoistopalvelujen syrjäyttäneen musiikkikirjastot ilmaisen musiikin tarjoajana. Väitöstilaisuus on perjantaina 7.12. klo 12.
Tutkimuksessa The duration of copyright, new revenue-generating models for the music industry, and access to digital content on the Internet (suom. Musiikkialan tekijänoikeuksien kesto, ansaintalogiikat ja digitaalisen aineiston saatavuus internetissä) selvitettiin digitaalisen musiikin saatavuutta internetissä, musiikkialan tekijänoikeuksien keston perusteluja ja ansaintalogiikoita. Tutkimus kerää ensimmäistä kertaa kattavasti yhteen eri intressiryhmien, kuten levy-yhtiöiden ja piraattien, näkemykset teemahaastattelujen ja kyselyn avulla.
Tutkimuksen tuloksena selviää, että suoratoistopalvelujen nousu nähdään yleisesti musiikkialan voimavarana. Toisaalta levymyynnin lasku on pakottanut alan miettimään vaihtoehtoisia ansaintamalleja, kuten live-esiintymisten lisäämistä. Alalla korostuvat tulojen jakamisen ongelmat, ja heikoimmassa asemassa sopimusneuvotteluissa ovat musiikintekijät ja artistit. Tekijänoikeusajan pituus jakaa intressiryhmät: osa pitää nykyistä suoja-aikaa sopivana ja osa liian pitkänä.
Tutkimuksen mukaan uhkana on, että kulutuksen siirtyminen kirjastoista suoratoistopalveluihin vähentää kulttuuriaineistojen saatavuutta ja vaarantaa musiikkiaineistojen pitkäaikaissäilytyksen. Jotta aineiston pysyvyys saataisiin taattua, tulisi musiikkikirjastoille antaa lainsäädännön keinoin oikeus digitaalisen musiikin tallentamiseen.