lauantai toukokuu 18. 2024

Esa-Pekka Salonen siirtyy Lontoosta San Francisco Symphonyn kapellimestariksi

Esa-Pekka Salonen kuvattuna tulevan työkaupunkinsa San Franciscon katoilla. © Andrew Eccles / San Francisco Symphony

Säveltäjä ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen ilmoitti tiistaina 4. joulukuuta väistyvänsä lontoolaisen Philharmonia Orchestran kapellimestarin tehtävästä kauden 2020-2021 jälkeen, ja seuraavana päivänä julkaistiin tiedote Salosen kiinnityksestä San Francisco Symphonyn seuraavaksi ylikapellimestariksi Michael Tilson Thomasin väistyessä tehtävästä vuonna 2020, poikkeuksellisen pitkän 25 vuoden pestin jälkeen.

Kesällä 60 vuotta täyttänyt Salonen on johtanut Philharmonia Orchestraa (jota ei tule sekoittaa London Philharmonic Orchestraan) vuodesta 2008, jonne hän siirtyi johdettuaan menestyksekkäästi Los Angeles Philharmonicia seitsemäntoista vuotta. The Guardian kirjoittaa Philharmonian nostaneen Salosen kaudella tasoaan, panostaneen etenkin 1900-luvun alkupuolen teoksiin, ja olleen digitaalisten kokeilujen eturintamassa. Uutta ylikapellimestaria ei orkesteriin ole vielä nimetty. Toisena päävierailijana Philharmonialla on Santtu-Matias Rouvali.

San Franciscoa ei yleensä mielletä osaksi sinfoniaorkesterien maailmanlaajuista huippukärkeä vaikkapa New Yorkin tai Berliinin filharmonikkojen tavoin. Jotta diili Salosen kanssa syntyi, onkin orkesterin täytynyt tarjota jotain poikkeavaa. Lähtö Los Angelesista liittyi vähintään osittain haluun keskittyä enemmän säveltämiseen, ja Lontoon-pesti vähensikin Salosen kiertuepäiviä ja mahdollisti tuotteliasta sävellysaikaa, joista isoimpia uutuuksia on ollut Yo-Yo Ma’n viime vuonna kantaesittämä sellokonsertto. The New Yorkerin mukaan Salosen uuteen sopimukseen kuuluvat myös sävellystilaukset häneltä.

Salonen kertoo New Yorkerin haastattelussa San Francisco Symphonyn tulleen hänen juttusilleen elokuussa BBC Promsin yhteydessä. ”Keskustellessamme minulle alkoi tulla se sama olo, kuin ihmissuhteissa, kun joku haluaa sinut täysin omana itsenäsi, eikä vaatien ’tykkään tuosta puolesta, mutta muutu tuossa’. He halusivat minut sellaisena, mitä edustan, ja sallivat minulle mielikuvituksen vapauden”, Salonen lausui lehdelle. Häneltä odotetaankin uusia näkökulmia niin ohjelmasuunnittelussa, konsepteissa kuin orkesterin kommunikatiivisissa mahdollisuuksissa. Salonen on nimennyt taiteelliseen työryhmään sellaisia itseään nuorempia nimiä kuin säveltäjät Nico Muhly, Esperanza Spalding ja Bryce Dessner, viulisti Pekka Kuusisto, huilisti Claire Chase, sopraano Julia Bullock ja tekoälytutkija Carol Reiley. Virtuaaliteknologian sovellusten parissa viihtyvä Salonen oli New York Timesin mukaan heittänyt Chaselle muun muassa seuraavanlaisia visionäärisiä kysymyksiä: ”Entä jos meillä olisi kaksitoista sormea? Tai neljä kättä? Millaista musiikkia silloin tulisi?” New Yorker mainitsee myös Salosen kiinnostuksen tuoda musiikki tuntoaistin ja apuvälineiden kautta kuulo- ja liikuntavammaisten ulottuville.

Esa-Pekka Salonen to step down as Philharmonia conductor. The Guardian, 4.12.2018.

San Francisco Symphony Lands a Disrupter. New York Times, 5.12.2018.

Classical Music’s Chief Visionary Goes West Again. The New Yorker, 5.12.2018.

 

 

Tuoreimmat uutiset