keskiviikko joulukuu 18. 2024

Urkujen toinen vuosi alkaa, ensimmäinen oli menestys

Musiikkitalon urkujen käyttöönotto oli vuoden 2024 tärkeimpiä tapahtumia Helsingin musiikkielämässä.

Musiikkitalojen urkujen ensimmäinen vuosi on sujunut voitokkaasti. Kiinnostus soitinta kohtaan on ollut suuri: pelkästään Musiikkitalon urut ry:n järjestämät konsertit tavoittivat noin 19 000 kuulijaa, ja tässä eivät ole mukana orkesterien ja muiden järjestäjien osuudet. Rieger-urut ovat myös luoneet uutta profiilia koko Musiikkitalolle, niin sisällöllisesti, visuaalisesti kuin akustisesti. 

Urkujen yksivuotissyntymäpäiviä vietetään 1. tammikuuta, kun ruotsalainen Gunnar Idenstam konsertoi ensi kertaa Musiikkitalossa, ohjelmassaan sovituksia Brucknerin ja Ravelin teoksista. Samalla viikolla amerikkalainen Stephen Tharp esittää konsertissaan (5.1.) kolme orkesteriteosta omina sovituksinaan: Stravinskyn Petruskasta, Bartokin pantomiimibaletista Ihmeellinen mandariini ja Musorgskin Näyttelykuvista.

Koko perheen kinokonsertissa (19.1.) soittaa yhdysvaltalainen Peter Krasinski. Musica nova festivaalin konserteissa (8.2.) esiintyvät Pariisin Notre Dame -kirkon vastanimitetty säveltäjä-urkuri Thierry Escaich ja Jan Lehtola. Escaich improvisoi matineassaan, ja Lehtola tuo kuutaville kolmen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun voittajateosta, säveltäjinään Luc Antonini, Yves Balmer ja Zacharias Ehnvall, sekä Maija Hynnisen, Tiina Myllärisen, Aino Tenkasen ja Mioko Yokoyaman uudet teokset.

Turun filharmonisen orkesterin vierailukonsertissa 1.3. saa esityksensä viimeinen vielä esittämätön Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa palkittu teos, Balint Karosin konsertto Syöjätär. John Storgårds johtaman konsertin päättää Dvořákin ensimmäinen sinfonia.

Musiikkitalon kevät tuo vielä kaksi vierailua: Riikka Viljakaisen Bachin syntymäpäivän kunniaksi järjestetty konsertti (30.3.) ja yhdysvaltalaisen Katelyn Emersonin (22.4.) esiintyminen. Kausi päättyy kesäkuussa suurkuorokonserttiin, jossa kuullaan Carl Orffin Carmina Burana Riku Laurikan johdolla ja Aleksanteri Walliuksen soittaessa urkuja.

 

Tuoreimmat uutiset