Sunnuntaina 4.11. Helsingin Musiikkitalossa debytoi Haloa-sekakuoro, joka aloittaa uransa kunnianhimoisella konseptilla. Kuohu-nimisessä konsertissa kuullaan 13 teosta, joista kaikki ovat kantaesityksiä.
Haloa perustettiin viime keväänä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän opiskelijoiden kuoroksi. ”Kuoron idea lähti musiikkikasvatuksen aineryhmän 60-vuotisjuhlilla. Kokosimme sitä varten projektikuoron, ja heräsimme kysymykseen, miksei Sibelius-Akatemialla ole koskaan ollut musiikkikasvattajien omaa kuoroa! Sellainen täytyi siis perustaa”, kertoo kuoronjohtaja, itsekin musiikkikasvattaja Anna Karjula. Hän täsmentää, että kuorosta ei ole tarkoitus tehdä välttämättä ainaisen eksklusiivista. ”Tärkeä arvo meille on ollut nyt alussa tuoda musiikkikasvattajien osaamista enemmän laajemman yleisön kuultavaksi.”
Kuoron nimi on Karjulan mukaan yhdistelmä useampaa eri sanaa. ”Toisaalta halo eli sädekehä, ympärilleen valoa luova, toisaalta halaus ja siihen liittyvä lämmin kosketus, ja myös halu herättää haloota Suomen kuorokentällä luomalla jotain uutta ja tuoda uusia kuulijoita kuoromusiikin pariin.”
Uuden luomisesta Kuohu-konsertti on Karjulan mukaan hyvä esimerkki. ”Meillä on 13 kantaesitystä, jotka ovat kaikki musiikkikasvattajien tekemiä. Monet heistä eivät olleet aiemmin säveltäneet kuorolle. Meillä oli keväällä avoin haku musiikkikasvatuksen nykyisille ja entisille opiskelijoille, jonka perusteella valitsimme konserttiin päätyneet. Säveltäjä Matthew Whittall toimi säveltäjien ohjausapuna.”
Uusien kuulijoiden löytämiseenkin Karjulalla on vastaus. ”Säveltäjien, sanoittajien ja laulajien tuttavapiiri ei välttämättä ole aiemmin ollut kuoromusiikin parissa.” Vaikka musiikkikasvattajat eli tulevat musiikinopettajat ovat musiikillisesti taitavaa väkeä, eivät monet heistä välttämättä ole Karjulan mukaan ennen harrastaneet kuorolaulua. ”Otimme laualajat ilmoittautumisjärjestyksessä mukaan, koska uskomme, että kaikilla on tähän kuoroon jotain annettavaa.”
Konsertin nimessä kuoro halusi tuoda esille ihmiselämän eri tunnekuohuja, sekä positiivisia että negatiivisia. ”Kappaleissa ja konserteissa yhdistyvät niin isommat kuin pienemmät, sekä arkiset että elämänkaaren mittaiset kuohut. Teemat ja kerronnat vaihtelevat syntymästä elämän ehtoopuoleen. Konsertin suurin voima on tekstien intiimiys ja henkilökohtaisuus”, Karjula kuvailee.
Haloa: Kuohu Musiikkitalon Camerata-salissa 4.11. klo 15 ja 18.