perjantai lokakuu 18. 2024

Vanhan ja uuden jännitettä vanhan musiikin festivaalilla

Suomalainen barokkiorkesteri juhlii 35-vuotista historiaansa Helsinki Early Music festivalilla.

Perjantaina alkavan Helsinki Early Music Festivalin teemana on vanhan ja uuden muodostama hedelmällinen jännite. Konserteissa esitellään musiikkia, joka esittelee menneiden vuosisatojen musiikin edistyksellisiä suuntauksia ja tarjoaa uuden ja historiallisen musiikin dialogia. Ohjemassa näkyy myös festivaalin pääyhteistyökumppanin, Suomalaisen barokkiorkesterin (FIBO) 35-vuotisjuhlat.

Festivaalin aloittaa 4.10. Monteverdin Mariavesper FIBOn ja brittiläisen lauluyhtye Solomon’s Knotin esittämänä Temppeliaukion kirkossa. FIBO saa vieraakseen myös virolaisen Floridante-yhtyeen. Omassa konsertissaan se esittää mm. sovituksia suomalaisesta ja virolaisesta kansanmusiikista. Ensemble Gamut tarjoaa keskiajan juhlat, ja Thomas Ignatius ja Jonte Knif etsivät ”digitaalista keskiaikaa” elektroakustisen klavikordin ja sähkösoittimien avulla. Encanto House Band paneutuu Bach-suvun musiikkiin, ja monisukupolvikonsertit ja klubi-illat täydentävät tarjontaa.

Festivaali huipentuu Kansallisoopperan Alminsalissa esitettävään Earthrise-teokseen, joka yhdistää nykymusiikkia ja barokkia. FIBO ja sen taiteellinen suunnittelija Marianne Henriksson ovat mukana tuotannossa, jonka luovan tiimin muodostavat lisäksi säveltäjä Juha T. Koskinen, libretisti Alerksi Barrière, vokaali-improvisoija Anni Elif Egecioglu ja näyttelijä Thomas Kellner.

 

Tuoreimmat uutiset