TUOREIMMAT VIIKKOKATSAUKSET Viikkokatsaus 29/2021: Alakulttuurit tulvillaan ahdistelutarinoita, oopperaohjaaja Graham Vick kuollut

Viikkokatsaus 29/2021: Alakulttuurit tulvillaan ahdistelutarinoita, oopperaohjaaja Graham Vick kuollut

Ville Westergårdin ja Sami Pirttilahden duo on ollut voittoisa kansainvälisessä Piazzolla-kilpailussa. © Tiina Pirttilahti

Suomen musiikillisissa alakulttuureissa on noussut ilmi lukuisia tarinoita seksistisestä käytöksestä ja seksuaalisesta ahdistelusta, aina raiskauksiin ja väkivaltaan saakka. Punkstoo -Instagram-tilistä liikkeelle lähtenyt väärinkäytösten esiinnousu on herättänyt runsasta keskustelua mm. Yleisradiota ja Helsingin Sanomia myöten. Myös muun muassa metalli- ja hiphop-piirit ovat saaneet vastaavat, tapauksia esiin tuovat tilinsä. Konkreettisina seurauksina mm. Pää kii -punkyhtyeen keikat on peruttu ja YleX-radiokanavan Uuden musiikin rockshow on jäänyt tauolle sen toimittajaan kohdistuneiden epäilyjen vuoksi. Klassisen musiikin puolella Suomessa on vastaavaa noussut esille viime vuosina muutamaan otteeseen, esimerkkejä tässä, tässä ja tässä.

Oikeusasiamies on päättänyt olla tutkimatta Muusikkojen liiton ja Näyttelijäliiton kanteluita Etelä-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoituspäätöksistä. Apulaisoikeusasiamies Maija Salin ilmoitti vastauksessaan, ettei tutki asiaa, koska siihen on mahdollista hakea valittamalla muutosta. Kantelussa on kyse siitä, että liitot pitävät epäreiluna rajoitusten kohdistumista kulttuurialaan muita elinkeinotoimia voimakkaammin.

Espanjan Extremaduran itsehallintoalueen hallitus on perunut Orquesta de Extremaduran osallistumisen tenori Plácido Domingon konserttiin, syynä laulajaa kohtaan esitetyt syytteet seksuaalisesta häirinnästä. Päätöstä ajaneen poliitikko Irene de Miguelin mukaan olisi ”häpeällistä” käyttää julkista rahaa Domingon konserttiin. Laulaja on tunnustanut käyttäytyneensä menneisyydessä epäasiallisesti, mutta on tiedottanut kokevansa nykypäivän peruutustoimet ”epäreiluiksi”. Konserttia itsessään ei kaikesta huolimatta peruttu.

Säveltäjä Keigo Oyamada, taiteilijanimeltään Cornelius, on irtisanoutunut roolistaan Tokion olympialaisten avajaisseremonian säveltäjänä. Tehtävästä luopuminen seurasi uutisia, jossa paljastui Corneliuksen olleen nuoruudessaan koulukiusaaja ja kiusanneen vakavasti muun muassa kehitysvammaisia luokkatovereitaan; esille nousseessa 1990-luvulla tehdyssä haastattelussa hän ei vaikuttanut katuvan tekojaan.

Läntisen Saksan tulvat ovat koetelleet myös musiikin esitystiloja. Wuppertalin oopperatalon orkesterimonttu ja lavan alaosat täyttyivät vedellä viikko sitten tapahtuneissa katastrofaalisissa tulvissa. Vettä oli oopperasalissa pahimmillaan puolentoista metrin kerroksena.

Palkintoja: Suomalainen Tango del norte -duo on voittanut 2. palkinnon kansainvälisessä Piazzolla-kilpailussa ”Astor Piazzolla – Città di Trani”, joka järjestettiin Italiasta käsin Astor Piazzollan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Duossa soittavat pianisti Ville Westergård sekä bandoneonisti Sami Pirttilahti, joka voitti kilpailussa niin ikään bandoneonin soolosarjassa 2. palkinnon.

Yhdysvaltalaiset Kennedy Centerin taiteellisen elämäntyön palkinnot on myönnetty 44. kertaa. Kunnianosoituksen saajina ovat tällä kertaa laulaja-lauluntekijä Joni Mitchell, bassobaritoni Justino Díaz, Motown-levy-yhtiön perustaja Berry Gordy, näyttelijä-laulaja Bette Midler ja Saturday Night Live -tv-ohjelman luoja Lorne Michaels.

Italialais-slovenialainen pianisti Alexander Gadjiev on voittanut Sydneyn kansainvälisen pianokilpailun. Kilpailu järjestettiin kokonaan verkon välityksellä. Berliinissä asuva Gadjiev on aiemmin voittanut japanilaisen Hamamatsu-kilpailun.

Belgialaispianisti Valère Burnon on voittanut Bremenin 17. eurooppalaisen pianokilpailun. Pääpalkinto oli arvoltaan 10 000 euroa. Toiseksi tuli itävaltalainen Lukas Sternath ja kolmanneksi venäläinen Aleksandr Zakharov.

28-vuotias unkarilainen kapellimestari Levente Török on voittanut espanjalaisen Lirian kapellimestarikilpailun. Toisen sijan sai venäläinen Luibon Nosova ja kolmannen espanjalainen Edmon Levon. Török työskentelee tällä hetkellä Ulmin oopperan kapellimestarina Saksassa.

Nimitysuutisia: Hollantilaiskapellimestari Antony Hermus (s. 1973) on nimetty Belgian kansallisorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän aloittaa kautensa 2022, seuraten tehtävässä Hugo Wolffia. Hän on aiemmin ollut kiinnitettynä musiikinjohtajan tehtäviin Hagenin ja Dessaun oopperataloissa Saksassa.

Kapellimestari Christoph Eschenbachin, 81, kautta Berliinin Konzerthausorchesterin johdossa on pidennetty kevääseen 2023 saakka. Eschenbach on johtanut orkesteria vuodesta 2019.

Kuolleita: Brittiläinen oopperaohjaaja Graham Vick on kuollut 67 vuoden iässä covid-19-taudin komplikaatioihin. Birmingham Opera Companyn taiteellisena johtajana toiminut Vick oli vain muutamaa kuukautta aiemmin lyöty ritariksi. 24-vuotiaana ohjaajanuransa aloittanut Vick työskenteli Scottish Operan ja Glyndebournen festivaalin taiteellisena johtajana ennen oman oopperatalonsa perustamista. Hän muun muassa ohjasi Stockhausenin Mittwoch aus Lichtin maailman ensiesityksen ja kiinnitti ensimmäisenä Britanniassa mustan tenorin laulamaan Verdin Otellon nimiroolia.

Yhdysvaltalainen yhtyeenjohtaja-kapellimestari Elliot Lawrence on kuollut 96 vuoden iässä. Lawrence aloitti uransa toisen maailmansodan aikaan tuuraamalla big bandeissa sotaan lähteneitä muusikkoja, ja myöhemmin päätyi radio- ja televisiokapellimestariksi sekä Broadway-musikaalien kapellimestariksi. Lawrence mm. johti teatterialan Tony-palkintogaalan orkesteria yli 40 vuoden ajan.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version