tiistai kesäkuu 28. 2022

Heinz-Juhani Hofmann

Hofmann: Soita. Kirjoita joskus. / Ruf an. Schreib doch mal. Piia Komsi, sopraano ja sello. FUGA-9473

T

aipuisa koloratuurisopraano Piia Komsi on pohjakoulutukseltaan ammattisellisti, ja yhteiskyvyt pääsevät käyttöön Heinz-Juhani Hofmannin teoksista koostuvalla soololevyllä. Hofmann on tunnettu pimeisiin aiheisiin tarttumisesta, suoraan ihmisyyden syöveriin tuijottamisesta: myös säestyksettömyys korostaa teosten eksistentiaalista yksinäisyyden tunnetta.

Hofmann on kaksikielinen, ja lähes kaikki laulut ovat levyllä sekä suomen- että saksankielisinä versioina, mikä on tallenteellinen kulttuuriteko ja tarjoaa hienon mahdollisuuden vertailla kielieroja, mutta jättää teosmäärän pieneksi.

Lähes laulusarjamaisesti toisiinsa eteneviin teoksiin valitut runot ovat lyhyitä, toisinaan stoalaisen mietiskeleviä, mikä sopii mainiosti Hofmannin kirjoittamaan ja Komsin hallitsemaan terävään ja väkevään ilmaisuun; tiiveimmillään on hardcorepunkmainen puoliminuuttinen Minä en tahdo rakastaa sinua suotta. Pysäyttävimmät ovat kuitenkin Kaksi muistijälkeä, Hofmannin omat lapsuudenmuistot väkivallan näkemisestä ja isän kuolemasta, jotka hehkuvat niin kiihtynyttä šokkia kuin kylmää, lasittunutta selviytymistä.

Nopeakaikuinen tila on teoksiin sopivan epämääräinen, mutta myös pari äänitysvirhettä on jäänyt mukaan.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeliUusi musiikki tarvitsee sen toisen esityksen
Seuraava artikkeliLully ym.

ooppera ja laulumusiikki