sunnuntai syyskuu 25. 2022

Carl Nielsen ja Jean Sibelius

Carl Nielsen: Viulukonsertto. Jean Sibelius: Viulukonsertto. Johan Dalene, viulu, Tukholman Kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, johtajana John Storgårds. BIS 2620.

Johan Dalene aloitti viulunsoiton neljävuotiaana ruotsinsuomalaisen Päivi Wirkkala-Malmqvistin johdolla, ja nyt hän on ainakin BIS-levymerkin odotuksia herättävä solistinen toivo. Teknisesti huolitellun Tshaikovskin jälkeen ovat vuorossa suuret skandinaaviset viulukonsertot. Kulttuurimaantiede ei paljon auta, niin eri puusta ovat veistetyt Nielsenin raikkaasti maanläheinen ja Sibeliuksen tummana kytevistä tunteista leimahtava viulukonsertto. Dalene tuntuu olevan enemmän kotonaan tanskalaisessa kuin ugrilaisessa ilmapiirissä.

Nielsenin konsertossa taiturivaatimuksia tarkastellaan toisinaan ironisesti, ja se antaa mahdollisuuden ronskimpiin otteisiin, vaikka Dalene soittaakin kaiken hiotun viimeistellysti. Ote kuulostaa kuitenkin verrattain vapautuneelta ja musiikin äkkivääristä käänteistä nauttivalta varsinkin, kun John Storgårds ja ”Ruotsin kuninkaalliset” ottavat orkesteriosuudesta ilon irti. Sibeliuksen viulukonserton tulkinta on geneerisempi, kaikki paikallaan ilman erityisempää persoonallista leimaa tai syvempää sidettä. Se on vahinko, sillä myös täällä Storgårds onnistuu muotoilemaan orkesteriosuuden paljon tavanomaista oivaltavammin.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliJosquin Desprez
Seuraava artikkeliMozart

orkesterit ja konsertot