torstai elokuu 18. 2022

Shostakovitshin ”Leningrad”-sinfonia uljaasti

Dmitri Shostakovitsh: Sinfonia nro 7, ”Leningrad”. Venäjän Kansallisorkesteri, johtajana Paavo Järvi. Pentatone PTC 5186 511.

 

Venäjän Kansallisorkesterin vuosia karttuneessa Shostakovitshin sinfonioiden kokonaislevytyksessä eri kapellimestareille on osoitettu eri sinfoniat. ”Leningrad”-sinfonian tulkitsijaksi on valikoitunut Paavo Järvi, joka inspiroi moskovalaisorkesterista uljasta soittoa. Riuskat tempot pitävät teoksen bombastisia piirteitä aisoissa, mutta kun koittaa hetki käyttää täyttä tulivoimaa Pentatonen monikanavaäänitys karkottaa vastustajat käpälämäkeen.

Järvi on parhaimmillaan jäsentäessään teoksen päättäväisen johdannon ja sitä seuraavan kumuloituvan marssiparodian. Kahdessa seuraavassa osassa hänen muotoilunsa on eleganttia, mutta toisinaan vailla raastavinta tragediaa. Finaalissa noustaan empimättä maailmaa syleilevään loppuhuipentumaan. Lopputulos on ehkä kultivoituneempi kuin sota-aikaa raadollisimmillaan kuvastavassa teoksessa pitäisi. Silti niin moni asia tässä vaikeasti toteutettavassa teoksessa on saatu paikoilleen ja viimeistely on niin uljas, että viimeaikaisista levytyksistä tämä vetää kevyesti pisimmän korren.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliLutoslawskin persoonalliset kokeilut
Seuraava artikkeliRistiretkien laulut

orkesterit ja konsertot