sunnuntai marraskuu 27. 2022

Gustav Mahler

Gustav Mahler: Das Lied von der Erde. Gerhild Romberger, altto, Robert Dean-Smith, tenori, Budapestin Festivaaliorkesteri, johtajana Ivan Fischer. Channel Classics CCS SA 40020.

MahlerinLaulu maasta” on tilinpäätös elämänmuodolle, joka haudattiin Itävallan keisarikunnan mukana ensimmäisessä maailmansodassa. Laajemmin sen voi mieltää nostalgiseksi tutkielmaksi maallisen vaelluksen kauneudesta ja rajallisuudesta. Musiikin vahva side itävaltalaiseen perinteeseen, kuten valssirytmeihin ja psykoanalyysiin, nousee notkeasti esiin Ivan Fischerin ja Budapestin Festivaaliorkesterin levytyksessä. Hans Bethgen saksantamat kiinalaisrunot valavat elämäntuntoon ulkopuolisuutta, jota nämä muusikot mittailevat liukuvalla asteikolla. Monien ilmeettömien levytysten jälkeen Channel Classicsin lämpimästi äänittämässä esityksessä tuntuu kiertävän veri ja ajatukset.

Fischer eläytyy soitinnuksen ja runokuvien yksityiskohtiin herkästi, mikä jotenkin vahvistaa kokonaisuuden sinfonisuutta. Soitossa yhdistyvät tarkkuus ja intohimo, joita voi ihailla avausnumerossa tai Von der Schönheit -laulun kirmaavassa välisoitossa. Teos on kuitenkin myös laulusarja, joka on paljossa solistiensa varassa. Gerhild Romberger on kokenut Mahler-tulkki, joka vaalii valppaasti tekstiä ja rakentaa loppukohtauksesta pitkät, mutta sovinnolliset jäähyväiset. Robert Dean Smith on lujilla hurjatempoisessa avauksessa, mutta hoitaa jatkossa tehtävänsä ammattitaidolla, vaikka ihan vapautuneeksi hänen äänenkäyttöään ei voi luonnehtia. Siitä huolimatta yksi teoksen porautuvimmista levytyksistä viime vuosilta.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

orkesterit ja konsertot