keskiviikko helmikuu 1. 2023

Heinz Karl Gruber

HK Gruber: Lyömäsoitinkonsertot. Colin Currie, lyömäsoittimet, Juanjo Mena ja John Storgårds, kapellimestarit, BBC Philharmonic. Colin Currie Records CCR0004

 

Itävaltalainen kauhukakara Heinz Karl (HK) Gruber tunnetaan menneiden ja nykyisten ”vakavien” ja ”viihteellisten” tyylien anarkistisena sekoittelijana, jonka musiikissa on kuultavissa niin elokuvakliseitä, wienervalsseja, avantgardea kuin kabareeta. Rough Music (1982–83) edustaa tätä riemastuttavaa ja röyhkeää pastissikollaasia. Säestyksen ja tyylien vaihtelut on rakennettu ovelasti äkkiväärän solistin taustalle. Marimban, vibrafonin ja rumpusetin jälkeen tunnelma rauhoittuu toisen ja kolmannen osan taitteeseen, mutta pian silmää iskien harppaa jälleen wienervalssien ja sirkusurkujen hengästyttävään maailmaan.

Toinen konsertto into the open… (2015) on rajuna kontrastina ensimmäiseen hyvinkin vakava, Bergin, Bartókin ja Stravinskyn suuntiin kumartava. Se on omistettu edesmenneelle, Gruberille läheiselle musiikkitoimittaja David Drew’lle, ja käynnistyy vaillinaisella Kurt Weill -sitaatilla, kuin etsien läpi koko yksiosaisen konserton ratkaisua parsia se kasaan, välillä mietiskellen ja loppua kohti yhä hätäisemmin, mutta turhaan. BBC:n tuottamat äänitykset näyttävät intensiivisen ja virtuoottisen Currien parhaassa elementissään.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki