maanantai kesäkuu 5. 2023

Henze

Hans Werner Henze: Nachtstücke und Arien, Los Caprichos, Englische Liebeslieder. Juliane Banse, sopraano, Narek Hakhnazaryan, sello, ORF Wienin RSO, johtajana Marin Alsop. Naxos 8.574181.

Hans Werner Henze (1926–2012) jatkoi keskieurooppalaisen ekspressionismin perinnettä, mutta muutti radikaalien mielipiteidensä takia Saksasta Italiaan, Ischian saarelle, myöhemmin myös Sansibariin. Myöskään musiikissa hän ei pysynyt tiukan linjan avantgardistien vaatimalla tiellä. Yökappaleet ja aariat vuodelta 1958 Ingeborg Bachmannin runoihin ovat esimerkkejä Henzen ”kauniista” modernismista, joka sai Boulezin ja kumppanit marssimaan ensiesityksestä ulos. Juliane Banse on tällaisen musiikin spesialisti, vaikka aika on vähän verottanut hänen äänensä kiinteyttä.

Orkesterifantasiassa Los Caprichos (1962–67) lähtökohtana ovat Francesco Goyan etsaukset, jotka ovat innoittaneet monia muitakin säveltäjiä. Henze yhdistää niiden rajun visuaalisuuden albanbergmäiseen ekspressiivisyyteen. Tunteet ovat pinnassa myös Englantilaisissa rakkauslauluissa (1984/85) sellolle ja orkesterille. Shakespearen, Joycen tai Gravesin tekstejä ei kuulla sellaisinaan, mutta niiden runomitat sykkivät lemmekkäästi riutuvassa ja huokailevassa musiikissa. Narek Hakhnazaryan ei ehkä saa musiikista ihan yhtä paljon irti kuin Anssi Karttunen aikaisemmassa levytyksessä (Wergo), mutta Marin Alsopin johtaman Wienin radion sinfoniaorkesterin kanssa Henzen musiikki on varmoissa käsissä.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki