sunnuntai marraskuu 27. 2022

Tšekkiläinen kajauttelija

Julius Fucik: Marinarella, Onkel Teddy, Donausagen, Die lustigen Forfschmiede, Der alte Brummbär, Einzug der Gladiatoren, Miramare, Florentiner, Winterstürme, Hercegovar, Die Regimentskinder, Ballettratten, The Missisippi River, Unter der Admiralsflagge. Royal Scottish National Orchestra, johtajana Neeme Järvi. Chandos CHSA 5158.

Kaikki tunnistavat Gladiaattorien tulon ja moni on kuullut Firenzeläisen marssin. Molemmat ovat Julius Fucikin (1872-1916) sävellyksiä, ja jos Chandosin levyn muut teokset eivät yllä yhtä ikivihreään statukseen, niin tarttuvasävelistä kevyttä klassista on tarjolla liki 80 minuuttia. Olipa kappaleiden aiheena talvimyrskyt, lystikkäät kyläsepät, Habsburgien Miramare-palatsi, tai vanha hapannaama (Die alte Brummbär ) – solistina totta kai fagotti – Fucik rakentaa niiden ympärille iskevän polkan tai marssin.

Donausagen-valssissa hän haastaa pätevästi Strauss-klaanin saavutukset ja Missisippi-marssi tekee kunniaa Sousan amerikkalaismarsseille. Neeme Järven kursailemattoman hedonistisesti tulkitsemat ja Skotlannin Kansallisorkesterin komeasti kajauttamat kappaleet takaavat Chandosin monikanavaäänityksinä juhlatunnelman.

Antti Häyrynen

orkesterit ja konsertot