sunnuntai helmikuu 5. 2023

Avant l’orage

Avant l’orage. Henri Tomasi: Trio à cordes en forme de divertissement. Jean Cras: Jousitrio. Émile Goué: Jousitrio. Jean Françaix: Jousitrio. Robert Casadesus: Jousitrio. Gustave Samazeuilh: Suite en trio. Gabriel Pierné: Trois pieces en trio. Black Oak Ensemble. Cedille CDR90000212 (2 cd).

Avant l’orage, “Ennen myrskyä”, viittaa ennen toista maailmansotaa vuosina 1926–39 Ranskassa sävellettyihin jousitrioihin. Amerikkalainen Black Oak Ensemble – Desirée Ruhstrat, viulu, Aurélien Pederzoli, alttoviulu ja David Cunliffe, sello – ovat kaivaneet tuplalevylleen antoisan valikoiman sotienvälisessä tyylimurroksessa syntynyttä musiikkia. Varhaisin teos on meriupseeri Jean Crasin komentamallaan risteilijä Lamotte-Picquetilla vuonna 1926 säveltämä rohkea ja yllättävän moderni teos. Muut teokset tulevat 30-luvun lopulta.

Tunnetummista säveltäjistä Henri Tomasi on merkinnyt trionsa ’divertissementiksi’, mutta tähän viihteeseen kuuluvat myös kirpeät mausteet. Jean Françaixin trio on tyypillisesti taiturillinen ja humoristinen. Useimmat näistä teoksista on sävelletty aikoinaan Pasquier-triolle, jolle Gabriel Pierné omisti kuolinvuonnaan valmistuneen nostalgisen trionsa. Èmile Goué (1904–1946) on säveltäjäjoukosta tuntemattomin, joutui sotavangiksi 1940 ja kuoli pian sodan jälkeen. Hänen lämminhenkinen ja taidokas trionsa puolustaa hienosti ranskalaisia perinteitä.

Robert Casadesus muistetaan paremmin pianistina, mutta hänen Pasquier-triolle sävelletty trionsa yhdistää taitavasti toimeliasta uusklassismia hitaan osan häälyvään impressionismiin. Impressionismi sävyttää myös Gustave Samazeuilhin barokkisarjan tapaan sommiteltua trioa. Jousitrio on yksi kamarimusiikin vaativimpia kokoonpanoja, mutta näissä tyylitietoisissa ja varmasti rakennetuissa ranskalaisteoksissa ja chicagolaisyhtyeen esityksissä se paljastaa monipuolisuutensa.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Soitin- ja kamarimusiikki