sunnuntai syyskuu 25. 2022

Heinrich Ignaz Biber

Heinrich Ignaz Biber: Balletti & Sonatas trumpeteille ja jousille. Johann Joseph Fux: Concentus musico-instrumentalis. Clemencic Consort, René Clemencic. Oehms Classics OC1904 (2 cd).

Itävaltalainen, maaliskuussa kuollut René Clemencic (1928-2022) kuului periodimusisoinnin pioneeripolveen. Hänet muistetaan nimeään kantavasta yhtyeestä sekä 1970-luvulla tekemästään keskiaikaisen Carmina Buranan rehevästä kokonaislevytyksestä. Hänen ohjelmistonsa ulottui keskiajalta 1700-luvulle, ja hän oli myös aktiivinen säveltäjä. Vuonna 2005 äänitetylle tuplalevylle hän on valinnut Biberin musiikkia trumpeteille ja jousille kokoelmasta Aris quam Aulis servientes, sekä Johann Joseph Fuxin orkesterisarjoja Wienin keisarihoville.

Esittelytekstissään Clemencic toteaa, että ”nykyisin me nostamme historiasta esiin monia asioita, jopa keskinkertaisia”. Sellaistakin on ollut nähtävissä, mutta Biberin ja Fuxin teokset kuuluvat aikakauden parhaimpiin. Biberin ”yhtä hyvin alttarille kuin ruokapöytään” tarkoitetut tanssisarjat ovat trumpetteineen juhlavaa musiikkia. Myös totisena kontrapunktikkona pidetty Fux yllättää sulavaliikkeisillä ranskalaisilla orkesterisarjoilla, joissa voi törmätä turkkilaiseen janitsaarimusiikkiin. Clemencic Consort ei korosta periodisoiton erityispiirteitä vaan saa kaiken kuulostamaan luonnolliselta, ehkä pitkässä juoksussa vähän samanlaiseltakin.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliGeorge Crumb
Seuraava artikkeliSelim Palmgren

Soitin- ja kamarimusiikki