sunnuntai syyskuu 25. 2022

Selim Palmgren

Selim Palmgren: Complete piano works 4. Vårbäckarnas brus, Valse d’amour, Une Nocture en trois scenes, 3 Fantasier, Triptych, Uusia klaveeriskitsejä, Pieni romanssi, Juhlatilaisuus, Vakava välikohtaus, En Längtansvals och andra klaverstycken, Spinning Song, Pianokappaleet op. 76. Jouni Somero, piano. Grand Piano GP907

Selim Palmgren: Complete piano works 5. Exotisk marsch op. 46, Postludium, Ljus och skugga op. 51, Trois morceaux op. 57, Impromptu och scherzo op. 10, Six morceaux op. 67a, Sonatiini op. 93, Vår op. 47. Jouni Somero, piano. Grand Piano GP 907.

 

 

 

Selim Palmgren (1878–1951) oli pianolyyrikkona uskollinen aiheilleen, joita yhdistävät pitkät jäähyväiset romantiikan aikakaudelle. Vuodenajat, varsinkin kevät, nostalgiset muistot, salongeissa pyörähtelevät tanssit ja sormien kanssa kujeilevat humoreskit ovat pianokappaleiden keskeistä kuvastoa koko pitkän uran ajalta. Niistä kasvaa viehättävä, romanttisuudessaan usein alakuloinen, mutta ei paatoksellinen kuva 1900-luvun alkupuolen Suomesta sekä täältä käsin seuratusta maailman menosta. Palmgren oli suopea sielu, joka ei halunnut hätkähdyttää saati järkyttää kuulijoitaan, mutta veti heidät puoleensa impressionistisella kyvyllään ajatella ääneen pianon kautta.

Jouni Someron Palmgren-kokonaislevytyksen 4. ja 5. osa sisältää tukuittain ensilevytyksiä, jotka enemmänkin syventävät kuin laajentavat säveltäjäkuvaa. Tutunoloisuudestaan huolimatta esimerkiksi Triptyykki op. 81, Kolme fantasiaa op. 82, Eksoottinen marssi, Ljus och skugga -sarja ja monet pikkukappaleet, kuten puoliminuuttinen Vakava välikohtaus, ovat mainioita lisäyksiä Palmgren-ohjelmistoon. Kolmiosainen sonatiini op. 93 on näiden levyjen ainoa suurimuotoiseksi luonnehdittava teos. Tiettyä samankaltaisuutta syntyy väistämättä, kun mukaan on otettu jokainen lastu, mutta kappaleiden taitavalla ryhmittelyllä syntyy tarpeellinen vaihtelu. Busonin opissa opiskellut Palmgren oli soittimensa mestari, ja Somero on urakkansa varrella kasvanut ja herkistynyt hänen teostensa tulkkina.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliHeinrich Ignaz Biber
Seuraava artikkeliIgor Stravinsky

Soitin- ja kamarimusiikki