sunnuntai syyskuu 25. 2022

Johannes Brahms

Johannes Brahms: Pianokvintetto, Jousikvintetto nro 2. Boris Giltburg, piano, Pavel Nikl, alttoviulu, Pavel Haas -jousikvartetti. Supraphon SU 4306-2.

Brahmsin pianokvintetto oli nuoren säveltäjän voimanponnistus, joka vaati monta kierrosta ja jäi häälymään orkesteri- ja kamarimusiikin rajamaille. Se on tehnyt monumentaalisen teoksen levyttämisestä vaikeaa. Boris Giltburg Fazioli-pianoineen, Pavel Haas -kvartetti ja Supraphon onnistuvat haasteessa keskimääräistä paremmin. Dramaattiset huipentumat ja kontrapunktinen myllerrys toteutuvat täydellä painolla ja vibratolla, mutta ote herkistyy oitis lyyrisissä suvannoissa ja nostalgisissa silmäyksissä.

Erityisesti Giltburg malttaa massiivisessa piano-osuudessa huolehtia yksityiskohdista ja kuunnella tunteen palolla soittavaa kvartettiaan. Jousisaundi on rikas, täynnä täyteläisiä mahongin sävyjä ja impulsiivista atakkia. Myöhäisemmässä G-duuri-jousikvintetossa kvartettia vahvistaa siinä aiemmin soittanut alttoviulisti Pavel Nikl, ja tunteiden laineet lyövät yhä korkealle. Tuhtina vyöryvä saundi on kaukana periodisoitosta, mutta sen ei pitäisi pelottaa kuin kaikkein puritaanisimpia kuulijoita.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliWilliam Bolcom
Seuraava artikkeliCésar Franck

Soitin- ja kamarimusiikki