maanantai helmikuu 6. 2023

César Franck

César Franck: Kootut urku- ja harmoniteokset. Joris Verdin, urut ja harmoni, Jos van Immerseel, fortepiano. Ricercar 441 (5 cd).

César Franckin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta, ja belgialaissäveltäjää juhlitaan myös äänilevyllä. Franckia voisi luonnehtia romantiikan goottilaisen laidan ylipapiksi, mutta kovin harvoilla teoksilla hän on jäänyt ohjelmistoon. Franck toimi vuodesta 1847 alkaen Pariisin Ste Clotilden basilikan urkurina kuolemaansa 1890 asti. Hänen ”koottujen urkuteostensa” levytyksissä esiintyy yleensä 12 romanttisen urkumusiikin avainteosta, jotka mahtuvat kahdelle cd:lle.

Toisin on laita Ricercarin kokonaislevytyksen. Joris Verdin on levyttänyt tunnettujen teosten lisäksi kymmenittäin pääasiassa liturgiseen käyttöön syntyneitä urku- ja harmonikappaleita. Viiden levyn kokonaisuuden vetonaulana ovat siinä käytetyt soittimet. Franck teki tunnetusti yhteistyötä urkujenrakentaja Aristide Cavaille-Collin kanssa, ja levyllä soivat tämän Rouenin Saint-Omeriin sekä Baskimaan San Sebastianiin ja Azkoitiaan rakentamat instrumentit, jotka kuvastavat romanttisten urkujen kehitystä 1800-luvulla. Myös levytyksessä käytetyt harmonit ovat viehkeästi puhkuvia periodisoittimia.

Verdin ei ole Franckin tunnetuissa urkudraamoissa – Kuusi kappaletta (1864), Kolme kappaletta (1878) ja Kolme koraalia (1890) – kaikkein dramaattisimpia soittajia, vaan kuulostaa periodihenkisessä tarkkuudessaan vähäveriseltä. Mielenkiinto kohdistuu noihin julkaisemattomiin kappaleisiin, joiden joukossa on pieniä romanttisia helmiä. Kiinnostava on myös Preludin, fuugan ja muunnelman versio, jossa säestävää Erard-pianoa soittaa Jos van Immerseel. 1990-luvulla tehdyt äänitykset ovat hyviä, yltämättä Suomessa saavutettuihin hifi-standardeihin.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Soitin- ja kamarimusiikki