keskiviikko helmikuu 1. 2023

Robert Schumann, Niels Gade

Robert Schumann: Soiréestücke op. 73, Drei Romanzen op. 28: Einfach, Pianosonaatti op. 22, Drei Romanzen op. 94, Abendlied op. 85/12. Clara Schumann: Drei Romanzen op. 22. Niels Gade: Fantasiestücke op. 43. Lauri Sallinen, klarinetti, Anna Kuvaja, piano. Alba ABCD 512.

Klarinetisti Lauri Sallisen ja pianisti Anna Kuvajan levy äänitettiin pandemian eristämänä keväällä 2021, ja esittäjät luonnehtivat levyään pullopostiksi, joka välittää kamarimusiikin läheisyyttä ja yhteisyyttä. Olosuhteet inspiroivat muusikoista soittoa, josta huokuu haikeus ja ystävällisyys. Pääosassa ovat Robert Schumannin Romanssit ja Fantasiakappaleet, joissa Sallisen ja Kuvajan romanttinen nyansointi on valpasta, vain hetkittäin yksiulotteista. Clara Schumannin Kolme romanssia soivat huolettomampina ja kukkeampina, mikä sopii ’soiréehen’, jossa pukukoodi voisi olla ”smart casual”.

Hyvä idea oli tuoda rinnalle tanskalaissäveltäjä Niels Gaden samanhenkiset, mutta harvemmin kuullut neljä Fantasiakappaletta op. 43. Robert Schumannin toinen pianosonaatti on kiihkeämpi koitos, josta Kuvaja suoriutuu päättäväisellä taituruudella. Musiikin runollisempi puoli on välillä hukkua näyttävään melskeeseen, mutta romantiikkaan kuuluu myös demoninen ulottuvuus. Se täydentää levyä hallitsevaa sulokasta alakuloa. Raitojen numeroiden soisi löytyvän esittelylehtisestä tai kotelosta.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Soitin- ja kamarimusiikki