maanantai elokuu 8. 2022

Joseph Haydn

Joseph Haydn: Pianosonaatit nro 45, 28, 4, 60, 3 & Arietta con 12 variazioni Hob. XVII:3. Jean-Efflaim Bavouzet, piano. Chandos CHAN 20191.

Haydnin ahkeruus aiheuttaa joskus voimattomuuden tunnetta hänen ihailijoissaankin, kun hämmästeltävänä on 107 sinfoniaa, 68 jousikvartettoa tai 43 pianotrioa. Myös pianosonaatteja on yli kuusikymmentä, ja suurin osa niistä on yhä varsin huonosti tunnettuja. Jean-Efflaim Bavouzet’n kokonaislevytyksessä en ole vielä kohdannut yhtään heikkoa lenkkiä. Eri kaliiperia teokset toki ovat. Varhaiset klaveerisonaatit on otsikoitu divertimentoiksi, ja sonaatit nro 3 F-duuri ja 4 G-duuri ovat nimensä mukaisia viihdyttäviä, nopeakäänteisiä pianistisia pyrähdyksiä Scarlattin tapaan. Niille tekee levyllä seuraa neljä myöhäisempää teosta, joissa yllätystaktiikkaa maustaa jatkuvan muuntelun idea.

Bavouzet on Yamaha-flyygeleineen kuin luotu tähän tutkimusretkeen. Hänen käsissään Haydnin inspiraatio ei herpaannu hetkeksikään. Kolmiosainen A-duuri-sonaatti (45) loppuu muhkeisiin muunnelmiin mutkattomasta menuetista, koko levy puolestaan päättyy pirskahtelevaan variaatiosarjaan viattomasta arietta-aiheesta. Sekä D-duuri-sonaatti (28) että C-duuri-sonaatti (60) ovat pakattu täyteen toiminnallisia oivalluksia, joissa ”klassinen” tyyli merkitsee sääntöjen ja säännönmukaisuuksien provosointia. Näitä teoksia kuulee joskus tylsiksi pyöristettyinä, mutta Bavouzet antaa niille napakalla, fortepianomaisella kosketuksellaan uuden elämän.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliDefunensemble
Seuraava artikkeliMieczyslaw Weinberg

Soitin- ja kamarimusiikki