maanantai kesäkuu 27. 2022

Karol Szymanowski

Karol Szymanowski: Myytit, Nocturne & Tarantella, Chant de Roxane, Romanssi. Moritz Moszkowski: Guitarre op. 45/2. Mieczyslaw Karlowiz: Impromptu. Henryk Wieniawski: Legenda op. 17, Polonaise de concert op. 4. Jennifer Pike, viulu, Peter Limonov, piano. Chandos CHAN 20082.

Otsikolla The Polish Violin viulisti Jennifer Pike luotaa äidin puoleisia juuriaan ja puolalaisia viulusävellyksiä 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Pääosassa on Karol Szymanowskin helteinen myöhäisromantiikka, vaikuttavimmillaan Myyteissä vuodelta 1915. Pike soittaa kolme antiikin aiheisiin perustuvaa runoelmaa leimuavalla intohimolla, joka saa värit hehkumaan, mutta tasoittaa samalla musiikin impressionistista monimerkityksisyyttä. Roxanan aaria (oopperasta kuningas Roger), Nocturne ja Tarantella, sekä vähän varhaisempi Romanssi täydentävät hermoherkän vaikutelman, jonka taustalla oli Szymanowskin luottoviulisti Pavel Kochanski.

Varhain kuolleen Mieczyslaw Karlowiczin Impromptussa kuuluu Tshaikovskin melodisuus, välittävänä linkkinä viulisti Stanislav Barcewicz. Moritz Moszkowskin Guitarre on pari- ja huiluäänillä kuorrutettua salonkiviihdettä, jonka espanjalaisesta paikallisväristä vastasi viulisti Pablo de Sarasate. Henryk Wieniawski oli viuluhistorian suurimpia virtuooseja, ja Pike saa hänen Legendansa ja Poloneesinsa hehkumaan aristokraattista mutta riskejä kaihtamatonta sankaruutta. Piken soitto on teknisesti niin häikäisevää ja temperamenttista, ettei sitä olisi tarvinnut korostaa äänityksellä.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliLudwig van Beethoven
Seuraava artikkeliLast Dance

Soitin- ja kamarimusiikki