maanantai kesäkuu 17. 2024

Mediasakset 10 2020

 

On väärin tehdä komediaa tuhojaan parhaillaan tekevästä pandemiasta. Asialle on helppo nauraa niin kauan, kun virus ei ole osunut omalle kohdalle. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä varmempi olen, että produktio on lähtökohdiltaan moukkamainen.”

Hufvudstadsbladetin musiikkitoimittaja Wilhelm Kvist kommentoi Kansallisoopperan Covid fan tutte -produktiota Yle.fissä 2.9.2020.
 

Tiukkapipojen on turha nillittää: taide huumorin keinoin on parasta terapiaa käsitellä vaikeita ja traumaattisia asioita. Varsinkin kun se tehtiin niin koskettavasti, paikoin jopa hellästi, kuin Covid fan tuttessa.”

Ylen toimittaja Risto Nordell Yle.fissä 2.9.2020.

 

Minut on täysin väärin leimattu henkilöksi, joka yrittää vaikuttaa poliittiseen keskusteluun. Se ei pidä paikkaansa. Olen taiteilija ja pyrin työni kautta saattamaan ihmisiä yhteen.”

Kapellimestari Dalia Stasevska kertoi tiedotteessa, ettei hän tehnyt päätöksiä Thomas Arnen Rule Britannian jättämisestä pois BBC Proms -festivaalin ohjelmistosta. Aamulehti 28.8.2020.

 

It’s never too late! Voit ihan yhtä hyvin päätyä varttuneempanakin ammattimuusikoksi tai sitten voit jammailla itseksesi kotona. Tai siitä välistä: voit opetella muutaman kappaleen, joita voit soittaa pienissä juhlissa.”

Soitonopettaja Ulf ”Uffe” Fagerholm Aamulehdessä 19.8.2020.

 

Onneksi on Ulf Fagerholmeja. Kokenut soitonopettaja pikkurillini pienuuden huomattuaan totesi, että erinäisiä laulu- ja soitinyhtyeitä edustaneet Clapton ja Slash eivät soita lainkaan pikkurilleillä. Erittäin lohduttavaa!”

Toimittaja Outi Suoranta kommentissaan Aamulehdessä 19.8.2020.

 

Minulla on inspiraatio silloin, kun soitan. Kun avaan tietokoneen, se loppuu. Täällä maalla olen ruvennut soittamaan myös haitaria uudestaan. Täällä kehtaan harjoitella. Ei sitä missään kerrostalossa viitsi soitella.”

Kirjailija Anni Kytömäki kertoo tekevänsä kirjoittamisen ajatustyötä pianon ääressä Suomen Kuvalehdessä 32/2020.

 

Suomessa on ainutlaatuinen musiikkioppilaitosjärjestelmä, osaamista, esikuvia ja valtava potentiaali kasvattaa monipuolista suomalaista musiikkialaa. Meidän on taattava tuleville sukupolville olosuhteet ja ilmapiiri, jossa he uskaltavat heittäytyä tekemään ja esittämään musiikkia ja toimimaan sen hallinnossa ja tuotannossa. Tuoreen kartoituksen mukaan Ruotsissa joka kolmas muusikko on vaihtamassa uraa pandemiatilanteen aiheuttaman ahdingon vuoksi. Näin ei saa tapahtua Suomessa.”

Music Finland ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Lehti mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 10.8.2020.

 

Kaikki yleensä oppivat laulamaan. Hidaste voi olla se, että joku on joskus sanonut jotakin ikävää opiskelijan lauluäänestä. Mutta on tosiaankin mahdollista, että nuotin vierestä laulanut oppii pysymään nuotissa.”

Laulunopettaja Kirsi Sipinen Aamulehdessä 14.9.2020.

 

Miksi musiikki tarjoaa vallankäytön käsittelemiseen ylivoimaisen ympäristön? Totta kai on kyse hyvin kilpaillusta maailmasta, jossa pärjäävät vain ne poikkeusyksilöt, jotka sietävät sen, mitä kukaan muu ei siedä. Mutta on asiassa syvemmätkin juonteensa. Näissä elokuvissa musiikki edustaa usein yläluokkaisuuden ydintä, eleganttia epämaailmaa, joka sijaitsee kaukana arki- ja tosielämästä ja jonka ulkopuolella ei ole mitään. Musiikki on saavuttamaton ideaali, paljon enemmän kuin pelkkä kauneus tai virheettömyys. Absoluuttinen sävelkorva muistuttaa lähinnä sietämätöntä yliherkkyyttä; avohaavaa, jota ei voi hipaistakaan aiheuttamatta raivokohtausta. Musiikki on aina elämäntehtävä ja kun sitä uhataan, murskaantuu identiteetin hauras rakennelma. Pohjaton arvottomuuden kuilu ammottaa näiden elokuvien alla. Rakkautta musiikki muistuttaa vain ohikiitävien hetkien ajan. Enimmäkseen se on sota, joka on voitettava, tai verivihollinen.”

Toimittaja Katja Kallio kirjoittaa Ina Weissen elokuvasta Koesoitto kolumnissaan Imagessa 9/2020.

 

Minulla oli autossa kaksi kasettia, joista toinen oli klassista musiikkia ja toinen Scorpionsia. Iranissa kaikki muu paitsi perinteinen uskonnollinen folkmusiikki on kiellettyä. Jouduin putkaan kahdeksi päiväksi ja maksamaan sakkoja. Auto takavarikoitiin kymmeneksi päiväksi.”

Iranissa syntynyt Mohamad Pishro kertoo synnyinmaansa suhtautumisesta musiikkiin Vakka-Suomen Sanomissa 3.9.2020.

 

MEDIASAKSET