perjantai syyskuu 20. 2024

Göteborgin sinfonikot Sibelius-festivaalille 2017

santtu-matias rouvali, göteborgin sinfoniaorkesteri
Göteborgin sinfonikot esitti Sibeliuksen musiikkia ensi kerran 1907. Tuolloin esitettiin toinen sinfonia Armas Järnefeltin johdolla.

Sibeliuksella ja ruotsalaisorkesterilla on takanaan lähes satavuotinen matka.

Sinfonia Lahti on kutsunut Göteborgin sinfonikotesiintymään Sibelius-festivaalille 1.9.2017. Festivaali on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja konsertti on orkesterin ensimmäinen ulkomaankonsertti sen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin kanssa. 

Göteborgin orkesterilla on ollut aiemminkin tärkeä rooli Sibeliuksen musiikin suhteen, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk.

Yksi Sibeliuksen tärkeimmistä puolestapuhujista Suomen ulkopuolella oli säveltäjä ja kapellimestari Wilhelm Stenhammar, joka toimi Göteborgin sinfonikkojen pääkapellimestarina vuosina 1907–22.”

Suomen itsenäistymisvuosi 1917 oli myös Sibeliuksen elämässä tärkeä ajanjakso. Tällöin hänen musiikkinsa levisi voimakkaasti Suomen ulkopuolelle, paljolti Göteborgin sinfonikkojen avulla. Säveltäjä vieraili itse Göteborgissa johtamassa teoksiaan ja omisti vuonna 1923 valmistuneen kuudennen sinfoniansa Stenhammarille.

Orkesterinjohtajan ja säveltäjän ystävyys oli niin merkityksellinen, että Stenhammarin kuollessa 1927 Sibelius kirjoitti sanat:

En ole pitkän elämäni aikana tavannut ketään niin jalon idealistista henkilöä kuin Wilhelm Stenhammar. Olen onnellinen siitä, että sain olla hänen ystävänsä. Mitä hän merkitsikään taiteelleni! Kuinka pohjattoman tyhjältä tuntuu nyt, kun hän on poissa.”

Perinne jatkui sinfonikoissa Stenhammarin aikojen jälkeen muun muassa Sibelius-levytyksinä.

Uskaltaisin väittää, että tällä vierailulla olemme rakentamassa hyvin tärkeää kahta kulttuuria yhdistävää siltaa”, Slobodeniouk lopettaa kertomuksensa vierailusta.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset