perjantai syyskuu 20. 2024

Hyvää 200-vuotispäivää, Clara Schumann!

Tänään 13. syyskuuta 2019 on tullut kuluneeksi 200 vuotta pianisti ja säveltäjä Clara Schumannin (os. Wieck) syntymästä. Hän oli aikansa kansainvälisiä pianistitähtiä ja sävelsi yli 40 teosta, vaikkakin jäi säveltäjänä aviomiehensä Robert Schumannin varjoon aikana, jolloin naissäveltäjää pidettiin epänormaalina ja naisen sävellyksellisiä kykyjä kyseenalaistettiin – näin teki myös Clara itse omalla kohdallaan.

Laulajaäidille ja pianonsoitonopettajaisälle syntyneen Claran vanhemmat erosivat tämän ollessa viisivuotias, ja huoltajuus jäi isä Friedrich Wieckille. Isä leipoi tyttärestään lapsitähteä tiukalla musiikkikoulutuksella, ja Clara soittikin ensimmäisen konserttinsa Leipzigin Gewandhausissa jo 9-vuotiaana. Pian tämän jälkeen nuori pianisti Robert Schumann kiinnostui, miten moisen hyvän pianosoinnin saa aikaan, ja hän alkoi ottaa oppitunteja herra Wieckiltä. Teini-ikäisenä Clara kiersi konsertoimassa ympäri Eurooppaa, ja Robertin ja Claran tunteet toisiaan kohtaan syvenivät. Yhdeksän vuotta vanhempi Schumann kosi Claraa tämän ollessa 18-vuotias, mutta häät saivat odottaa vielä kolme vuotta Friedrich Wieckin vastustaessa parin liittoa.

Ajan tapojen vastaisesti Clara Schumann ei asettunut kotirouvan rooliin, vaan kiersi ahkerasti konsertoimassa ympäri Eurooppaa, ennen kaikkea viulisti Joseph Joachimin kanssa. Alkujaan suurempana muusikkotähtenä parista oli Clara päävastuussa perheen rahataloudesta, ja Robertin mielenterveysongelmien pahetessa ja hänen joutuessaan mielisairaalaan Clara kannattelin yksin kahdeksanlapsista perhettä. Neljä lapsista menehtyi ennen äitiään. Schumannit olivat ystävystyneet vuonna 1953 Johannes Brahmsin kanssa, ja Brahms oli Claran tukena Robertin jouduttua hoitoon. Välit Claraan olivat läheiset myös sen jälkeen, kun Robert kuoli vuonna 1856. Clara Schumann ei mennyt uusiin naimisiin.

Clara Schumannin nuoruuden opintoihin kuului myös säveltäminen. Varhaisesta tuotannosta suuri osa oli pianomusiikkia, ja 14-vuotiaana hän sävelsi myös pianokonserton. Naimisiin mentyään hän sävelsi myös kohtalaisen suuren määrän liedejä sekä kuoroteoksia. Kamariteosten joukosta löytyy myös pianotrio sekä kolme romanssia viululle ja pianolle. Teoksia esitetään ja levytetään meidän aikanamme yhä useammin.

Vanhemmalla iällään Schumann myös opetti Frankfurtin konservatoriolla, jonka työsopimus oli tarpeeksi vapaa mahdollistaakseen laajan konsertoinnin. Clara kuoli 76-vuotiaana vuonna 1896; hänet on haudattu aviomiehensä viereen Bonnin hautuumaalle.

Tuoreimmat uutiset