perjantai syyskuu 20. 2024

Mikkelin musiikkijuhlilla venäläishelmiä, keskusteluja ja soivia illallisia

Valeri Gergijev Mariinski-orkesterin edessä Mikkelissä 2018. © Laura Luostarinen

Mikkelin musiikkijuhlat käynnistyvät maanantaina 1.7. ja jatkuvat ensi perjantaihin saakka. Vuonna 1992 ensi kerran pidettyjen musiikkijuhlien voimahahmona on alusta asti ollut venäläiskapellimestari Valeri Gergijev.

Ohjelma on yhdistelmä orkesterikonsertteja, pianoresitaaleja, seminaareja ja illalliskonsertteja. Tänä vuonna festivaali painottaa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmallisia esityksiä. Tšaikovskin, Šostakovitšin ja Prokofjevin kaltaisten venäläisten merkkinimien ohella ohjelmistosta löytyy myös mm. Bruckneria, Wagneria, Sibeliusta, Englundia, Janáčekia ja Dvořákia. Asiantuntijaluennoilla paneudutaan mm. maailmantalouteen, ilmastonmuutokseen, musiikin merkitykseen lapsen kasvussa sekä oopperaohjaaja Kalle Holmbergiin.

Perinteisen ykkösvieraan, Gergijevin johtaman Mariinski-orkesterin ohella myös Mikkelin kaupunginorkesteri pääsee ääneen uuden kapellimestarinsa Erkki Lasonpalon johdolla. Lasonpalo johtaa musiikkijuhlilla myös sinfoniaorkesteri Vivoa. Vierailevia pianisteja ovat mm. Alexander Toradze, Irina Zahharenkova, Iiro Rantala ja Tarmo Peltokoski. Myös Tšaikovski-kilpailun tuoreita voittajia kuullaan. Viihteellisemmästä ohjelmasta vastaavat ryhmät Piano Desperados ja The Fabulous Bäckström Brothers.

Tuoreimmat uutiset