maanantai syyskuu 16. 2024

Pietari Inkinen johtaa Ringin Bayreuthissa 2020 – ”Tämä on urani kohokohta”

Pietari Inkinen pitää Ring-pestiä uransa kohokohtana.

Suuri suomalainen kapellimestariuutinen: Pietari Inkinen, 39, johtaa Richard Wagnerin Ringin eli Nibelungin sormus -tetralogian Bayreuthin festivaaleilla vuonna 2020. Festivaalin johtaja Katharina Wagner ilmoitti asiasta keskiviikkona ennen tämänkesäisen festivaalin alkua.

Samalla paljastui ensi kesän uuden Ringin ohjaaja: hän on itävaltalainen nuoren poven lupaus Valentin Schwarz, 30. Valinnat olivat vastoin kaikkia veikkailuja, joita on pyörinyt saksankielisen alueen lehdissä jo pitkään.

”Pidän Pietari Inkistä yhtenä lahjakkaimmista ja lupaavimmista nuoren polven kapellimestareista”, Katharina Wagner sanoi lehdistötilaisuudessa.

”Vain harvalla kapellimestarilla on kunnia johtaa Wagnerin mestariteos Bayreuthin Festspielhausin ainutlaatuisissa olosuhteissa ja atmosfäärissä. Olen ylpeä päästessäni tähän eksklusiivisten kollegojen joukkoon”, Inkinen sanoi ja jatkoi:

”Monien wagneriaanien tapaan sain Wagner-pureman jo varhain. On epäilemättä urani kohokohta saada upottautua hänen kosmokseensa ja työskennellä niin monien lahjakkaiden ja kokeneiden kollegojen kanssa.”

Bayreuth on Ringin pyhä paikka, sillä Wagner itse johti siellä sen ensimmäisen koko sarjan vuonna 1876, varta vasten hänen ideoittensa mukaan rakennetussa teatterissa. Kukaan suomalainen kapellimestari ennen Inkistä ei ole päässyt johtamaan siellä.

Wagner-osaamistaan Inkinen on ehtinyt jo näyttää monella lavalla. Hän johti Opera Australian koko Ringin vuonna 2013 ja sen kaksi ensimmäistä osaa, Reininkullan ja Valkyyrian Palermossa. Melbourneen hän palasi viime vuonna johtamaan Nürnbergin mestarilaulajatTristan ja Isolde -oopperan Inkinen johtaa ensimmäisen kerran Queenslandin oopperassa vuonna 2020.

Konserttiesityksiä Wagnerin oopperoista hän on johtanut useassa paikassa, mm. Tokiossa, jossa hän toimii Japanin filharmonikkojen ylikapellimestarina. Lisäksi hän on Deutsche Radio Philharmonien (Saarbrücken Kaiserslautern) ja Prahan sinfonikkojen ylikapellimestari ja lopetti juuri kautensa Ludwigsburgin linnafestivaalilla samassa tehtävässä.

Rondon viime huhtikuisessa haastattelussa Inkinen kertoi, että Ringiin syventyminen Australiassa ja muualla on ollut niin syvältä käyvä kokemus, että sen jälkeen hän on katsonut kaikkea muutakin musiikkia eri vinkkelistä.

Valentin Schwarz on toiminut useiden mestariohjaajien assistenttina mm. Stuttgartin, Weimarin ja Mannheimin oopperoissa. Saksan lehdet pitivät hänen ja Inkisen valintaa tervetulleena sukupolvenvaihdoksena Bayreuthin Ringin tekijöiden joukossa

Harri Kuusisaari

Tuoreimmat uutiset