Talviharmonikka yhdistää viihteen virtuositeettiin

Wu Wein instrumentti on sheng, tuhansia vuosia vanha kiinalainen hovisoitin (konservatorio 13.2.).

Kokkolan Talviharmonikka juhlii helmikuussa 20-vuotista taivaltaan tuomalla konserttilavalle tuhansia vuosia vanhan kiinalaisen sheng-soittimen, jota pidetään harmonikan alkumuotona.

 

Raimo Vertainen on suunnitellut Kokkolan Talviharmonikkaan 11.-18.2. jo 20. kattauksen.

Kokkolan Talviharmonikka on kuin omakuva johtajastaan ja perustajastaan Raimo Vertaisesta. Leveä hymy valloittaa, kun puhutaan Peräkärrysaunakonsertista (17.2.) tai Monotansseista haitarihiidolla (18.2.), mutta ilme vakavoituu, kun Vertainen kertoo kiinalaisesta sheng-instrumentista:

Sheng on harmonikan ja kaikkien muidenkin vapaalehdykkäsoitinten lähtökohta. Ainakin kolme vuosituhatta vanhassa hovisoittimessa on vaihteleva määrä pillejä. Kokkolan konservatoriossa 13. helmikuuta konsertoiva Wu Wei puhaltaa 37-pillistä shengiä.”

”Wu Wei on soittanut niin Berliinin kuin Los Angelesin filharmonikoiden solistina. Hänen kumppaninaan Kokkolassa soittaa ranskalainen Pascal Contet, jolle teoksiaan ovat omistaneet muun muassa Jean Francaix, Luciano Berio ja Bruno Maderna.”

Tiukkapipoa Raimo Vertaisesta ei saa vaikka kuinka kutistaisi. Harmonikka näyttäytyy Kokkolassa maailmoja syleilevänä monikasvoisena soittimena, joka pompahtelee pinnalla kuin samppanjapullon korkki, oli musiikin genre sitten mikä vain.

”Olen halunnut Kokkolassa tuoda esiin, miten hienosti harmonikka soi Bachissa, nykymusiikissa, jazzissa sekä viihde- ja kansanmusiikissa. Soitin on osa suomalaista kulttuuri-identiteettiä ja sielunmaisemaa. Hyvät koulutusmahdollisuudet merkitsevät paljon maamme kulttuurin ylläpitämiselle. Siksi vastustan kulttuurileikkauksia”, Raimo Vertainen sanoo.  

 

Huippuja 15 eri maasta

Talviharmonikka on pienen budjetin festivaali, mutta tämä ei ole estänyt Raimo Vertaista saamasta 20 vuoden aikana paikalle Kokkolaan maailman ykkösnimiä 15 eri maasta. Heihin ovat lukeutuneet muun muassa Richard Galliano Ranskasta, Renato Borghetti Brasialiasta ja venäläistähti Friedrich Lips, joka soitti Sofia Gubaidulinan Seitsemän sanaa Kokkolassa.

”Meillä on kantaesitetty Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa neljä uutta harmonikkakonserttoa, tekijöinään Kirmo Lintinen, Pekka Jalkanen, Uljas Pulkkis ja Kalevi Aho”, Vertainen kertoo.

”Wagneria harmonikalla ovat esittäneet Esa Ruuttunen ja Janne Valkeajoki tapahtumassa, jonka juonsi kirjailija Roman Schatz. Video konsertista lähti Bayreuthiin.”

Trio Fratres on soittanut klassisia konsertteja – Musorgskia, Kimmo Hakolaa, Jukka Tiensuuta, Herman Rechbergeriä. Ja lisäksi heviä… Ja Guardia Nueva on konsertoinut joka vuosi 2003 alkaen.”

”Kansanmusiikkia Kokkolaan ovat tuoneet monet taiturit Maria Kalaniemestä Kimmo Pohjoseen. Ja on ollut haitariluistelua, haitarikuumailmapalloilua ja haitariavantouintia…”, Vertainen luettelee.

Pohjanmaan nuoret harmonikkataiturit irrottelevat konservatorion salissa 12.2.

Puukaupungista se alkaa

Kokkolan Talviharmonikka 2018 alkaa sunnuntaina 11.2. kierroksella Kokkolan puukaupunkiin Neristaniin. Täältä etsitään vastausta siihen, millaista elämä oli Kokkolassa vuoden 1918 sisällissodan aikana.

Talvisen vanhan kaupungin kujilta on mukava pujahtaa Roosin talon lämpöön. Museon iltasoitossa soi barokki, mutta myös muun muassa Einojuhani Rautavaaran musiikki. Konsertissa soittavat isäntä Raimo itse, tytär Sonja Vertainen ja Sari Viinikainen.

Nuoret ovat perinteisesti vahvasti näkyvillä Talviharmonikassa. Konservatorion salissa irrottelevat 12.2. Pohjanmaan nuoret harmonikkataiturit. Lastenkonsertteja pitää Loiskis-yhtye (13. ja 14.2.).

Konservatoriossa esiintyy 14.2. Jorma Uotinen: Ei Huono! – Porista Pariisiin on draamakonsertti, jossa Jorma Uotinen laulaa ja kertoo avoimesti oman taiteilijanelämänsä hienoista ja vaikeistakin hetkistä. Toisena laulusolistina on Helena Lindgren. Muita viikon vieraita ovat muun muassa Anne-Mari Kanniainen (15.2.) ja Johanna Juhola (16.2.).

Yksi alue, jota Raimo Vertainen haluaa edistää, on pohjoismainen yhteistyö. Tässä Kokkola on ihan hyvällä hollilla Ruotsiin nähden. Vaasasta on laivayhteys Uumajaan ja Kokkolasta suorat lennot Tukholmaan.

Lars Karsson soittaa yhtyeessään kaksirivistä haitaria. Pääkonsertti on Pietarsaaren Schaumansalissa 15.2.

”Göteborgista tulee vieraaksi Lars Karlsson Band. Se soittaa ruotsalaista perinnemusiikkia rytmillä”, Vertainen tokaisee ja hekottelee päälle. Yhtyeen pääkonsertti on Schaumansalissa Pietarsaaressa 15.2.

Viikon huipennuksena ovat Guardia Nueva -orkesterin suuret viihdekonsertit Snellman-salissa lauantaina 17.2. Kapellimestarina ja juontajana on Raimo Vertainen itse ja solisteina Johanna Försti ja Teemu Roivainen. Konsertissa seikkaillaan suomalaisesta kansainväliseen ja tangoista musikaalisävelmiin. 

Teksti: Matti Tuomisto

 

Edellinen artikkeliMarttyyrien ja mystikkojen näkyjä
Seuraava artikkeliArvojen sota musiikkiopistoista