Punakynäniska: Muutama lause mammonasta

Tänä viikonloppuna järjestetään sekä Timo Mustakallio -laulukilpailu Savonlinnassa että Kangasniemen laulukilpailu, mikä tarkoittaa yhtä huipentumaa vuoden kilpailukalenterissa. Vastaavien tapahtumien herättämä puhe sisältää hyvin usein mainintoja ponnahduslaudoista ja motivaattoreista.

Tämä ympäristö ja rankka viikko saivat tajuamaan, että tämä juttu on se, mitä haluan todella tehdä.

Vasta täällä tajusin, mitä menestyminen vaatii.

Ilman siellä syntyneitä kontakteja ja näkyvyyden kasvua en olisi nyt vuoden jälkeen tässä.

Kaikki ovat hienoja ja arvostettavia lausahduksia. Pienemmilläkin kilpailuilla on syvällisiä vaikutuksia koko niitä ympäröivien toimijajoukkojen elämiin.

Nyt on aika poimia maineen sijaan esimerkki mammonasta eli katsoa, kuinka paljon Suomessa järjestettävistä laulukilpailuissa jaetaan palkintorahoja. Mukana valikoimassa on kuusi suhteellisen ajankohtaista tapahtumaa:

  • Merikanto-laulukilpailu, Mäntyharju (4.7.2015)
  • Kangasniemen laulukilpailu (18.–19.7.2015)
  • Timo Mustakallio -laulukilpailu, Savonlinna (19.7.2015)
  • Helsinki Lied (23.–25.10.2015)
  • Lappeenrannan laulukilpailut (1.–6.1.2016)
  • Toivo Kuula -laulukilpailu, Alavus (13.–14.8.2016)

Kahteen sarjaan jakautuvia kilpailuja edellä olevista ovat Helsinki Lied sekä Lappeenranta. Palkintosummien luvuissa ei ole huomioita ”tuomaristolla on lisäksi mahdollisuus jakaa” -tyyppisiä järjestelyjä eikä Merikanto-kilpailun rahallisesti arvokkaita veistospalkintoja. Yhteensä näissä reilun vuoden sisälle osuvissa tapahtumissa jaetaan rahasumma, joka jää niukasti vuoden 2014 Mirjam Helin -kilpailun (eli Suomen Kulttuurirahaston) hulppean lukeman alle.

 

Vertailunäkökulman hyödyllisyyden voi kukin päättää itse. Todettakoon lisäksi, että pienemmän kilpailukuusikon profiiliin kuuluu osallistujilta vaadittava jonkinlainen toiminta Suomessa tai tiukemmissa tapauksissa suomalaisuus. Sibelius-laulukilpailu, jossa jaettiin 24 000 euroa, on avattu kymmenelle muulle kansalaisuudelle ja nimenomaan ilman Suomessa oleskelua. Mirjam Helin kamppailee omassa sarjassaan. Tämä näkyy myös voittajiksi palkittavien euromäärissä, jotka vertautuvat kaikkien mainittujen kisojen osalta seuraavasti:

Tulevana sunnuntaina Lontoossa ratkaistavan Plácido Domingo -laulukilpailun voittaja saa 30 000 dollaria eli vajaat 28 000 euroa. Pääpotin ympärillä on toki rahallisestikin useita lisäpalkintoja, ja näkyvyys on omanlaisensa.

Urheilun piirissä tavataan joskus sanoa, että nyt kannattaa jokaisen ammattilaisuudesta haaveilevan pikkujuniorin seurata tarkasti, mitä ja miten esikuvat hommansa hoitavat. Ajatus sopii muistutuksena hyvin niihinkin tilanteisiin, joissa kilpailujen paljous ja arvo epäilyttävät. Nimittäin sinnikästä yrittämistä kyllä katselee ja kuuntelee mielellään pienemmänkin profiilin tapahtumissa, jossa esikuvat tulevat läheltä.

Taiteessa pitää olla välimaaleja, kilpailupettymyksiä ja pientä kivaa tilipussissa. Annetaan ansioluetteloiden täyttyä kivoista kesäkisoista ja yleisön ihailla kaikkensa lavalla antavia kandidaatteja.Kyllä, palkinnoissa on myös veistoksia, kantanauhoituksia, mestarikursseja, esiintymiskiinnityksiä ja hyvää värinää. Ja tuomaristo pidättää oikeuden jakaa kyseiset summat toisin.

Tatu Tamminen

Twitter: @Tatu Tamminen

Edellinen artikkeliSibelius-viulukilpailu: Ja voittaja on…
Seuraava artikkeli07 Heinäkuu