perjantai syyskuu 20. 2024

Jaakko Kuusisto tekee Jäästä oopperan

Jaakko Kuusiston edellinen ooppera oli Oskar Merikannosta kertova Elämälle Ilmajoella.

Kansallisooppera on uutisoinut seuraavan suomalaisen kantaesityksensä. Sen pohjana on iltansa Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu romaani Jää, jonka säveltää Jaakko Kuusisto. Suomenkielisen libreton on kirjoittanut Juhani Koivisto ja teoksen ohjaa Anna Kelo. Ensi-ilta on tammikuussa 2019.

Jää ilmestyi vuonna 2012 sekä ruotsiksi että suomeksi. Sitä on myyty Suomessa molempina versioina yhteensä lähes 150 000 kappaletta. Romaanista on aiemminkin haluttu tehdä näyttämösovituksia, mutta Ulla-Lena Lundberg antoi luvan toteutukseen vasta Kansallisoopperalle

Teos kuvaa nuoren papin ja hänen perheensä asettumista syrjäiselle saarelle. Sota on ohi, kaikesta on pulaa, mutta saarella elämä kukoistaa. Pian tulee kuitenkin talvi myrskyineen, eikä pappi tunne jäätä tai sen pettävyyttä.

Jaakko Kuusisto on asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä Jään tapahtumapaikkoja ja tuntee saariston olosuhteet.

”Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma, joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin”, Kuusisto sanoo oopperan tiedotteessa.

Tämän kauden kantaesitys oopperassa on Sebastian Fagerlundin Syyssonaatti, jonka ensi-ilta on 8. syyskuuta. Ensi viikolla ilmestyvässä uudessa Rondossa on Fagerlundin laaja haastattelu, jossa hän kertoo paitsi oopperastaan niin myös koko tähänastisesta, nousujohteisesta urastaan ja säveltäjän elämästä Suomessa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset