perjantai syyskuu 20. 2024

Crusell-festivaalin teemana omalla polulla kulkeminen

Arkistokuvaa Crusell-viikon Päivän puhallus -ilmaiskonsertista. Kuvalähde: Uudenkaupungin kulttuuritoimi

Huomenna 37. kertaa alkavan Uudenkaupungin Crusell-viikon uutena taiteellisena johtajana aloittaa Kansallisoopperan klarinetin äänenjohtaja Tuulia Ylönen. ”Jännittyneenä odotan ensimmäistä Crusell-viikkoani taiteellisena johtajana. Vastuu konserttiohjelmista, taiteilijoista ja siitä, kuinka yleisö ottaa ohjelman vastaan ovat minulle uusia asioita. Ohjelma on kuitenkin monipuolinen ja raikas, joten uskon, että niin taiteilijat kuin yleisökin ovat tyytyväisiä ja että viikosta tulee ikimuistoinen,” kertoo Ylönen.

Teemana on oman polun kulkeminen, mikä näkyy konserttien säveltäjistön vaikeassa luokiteltavuudessa sekä myös tavanomaisista konserttitilanteista jollain tavalla laajentavista esityksistä. Tällaisia ovat muun muassa Kari Kriikun Bizarre Bazaar –konsertti sekä Lauri Sallisen nykytanssitaiteen puolelle kurottava Solitude.

Ohjelma alkaa jazz-saksofonisti Jukka Perkon kahdella konsertilla Tritone-yhtyeensä kera. Klassisemmista säveltäjistä kuullaan kamarimusiikkia puhaltimille mm. Mozartilta, Schubertilta ja festivaalin nimikkosäveltäjältä, suomalaiselta Bernhard Henrik Crusellilta. 1900- ja 2000-luvun oman tien kulkijoita ovat ohjelmassa mm. Arvo Pärt, Peteris Vasks, Igor Stravinski, Sofia Gubaidulina ja Alfred Schnittke. Viikko huipentuu päätöskonserttiin 4.8., jossa festivaaliorkesteri soittaa Hannu Linnun johdolla Stravinskin Dumbarton Oaksin sekä orkesterisarjan Pulcinella-baletista, ja sopraano Soile Isokoski tulkitseen Ottorino Respighin sekä Henri Duparcin musiikkia.

Tuoreimmat uutiset